Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Померла Белла Ахмадуліна

Втрата 10985 переглядів

Опубліковано - 29.11.2010 19:57 | Всі новини | Версія для друку

Померла Белла Ахмадуліна
Померла Белла Ахмадуліна
Письменник Євген Попов 29 листопада повідомив у своєму “Живому журналі” про смерть Белли Ахмадуліної.

"Годину тому померла велика російська поетеса Белла Ахмадуліна. Вічна пам'ять! Інших слів поки немає", - з'явилося повідомлення в блозі письменника, повідомляє ТСН.ua.

Белла Ахмадуліна померла в машині "швидкої допомоги", яку їй викликали рідні. За словами чоловіка, художника Бориса Мессерера, у неї трапився серцево-судинна криза.

Беллі Ахмадуліної було 73. Останнім часом вона тяжко хворіла.

Белла Ахатівна Ахмадуліна народилася 10 квітня 1937 року. Її батько - татарин за національністю, заступник міністра, а мати - росіянка італійського походження, яка працювала перекладачкою в КДБ.

Почала писати вірші ще у шкільні роки. У 1957. піддалася критиці в «Комсомольській правді». Через 7 років знялася в ролі журналістки у фільмі "Живе такий хлопець".

У 1960 році вона закінчила Літературний інститут, а перша її збірка ("Струна") була опублікована в 1962 році. Наступна її збірка - "Озноб" - вийшла не в Радянському Союзі, а у Франкфурті.

Ахмадуліна брала участь у створенні літературного альманаху "Метрополь", який вийшов у 1979 році самвидавом у 12 примірниках. В альманасі взяли участь письменники, які практично не допускалися до офіційного друку.

"Метрополь" тут же став відомий у середовищі радянської творчої інтелігенції і був передрукований на Заході.

У 1993 році Ахмадуліна підписала "лист сорока двох", у якому відомі літератори вимагали заборонити "всі види комуністичних і націоналістичних партій, фронтів та об'єднань".

Першим чоловіком Ахмадуліної був поет Євген Євтушенко, другим - письменник Юрій Нагібін. Від сина балкарського класика Кайсина Кулієва - Ельдара Кулієва в 1973 році вона народила доньку Лізу. Третім чоловіком став художник і сценограф Борис Мессерер.

Ахмадуліна є членом Союзу російських письменників, виконкому російського Пен-центру та низки інших організацій. Вона нагороджена кількома орденами, зокрема, "За заслуги перед Отечеством II степени" и "За заслуги перед Отечеством III степени". У 2004 році Ахмадуліна стала лауреатом Державної премії в галузі літератури і мистецтва.

Президент Росії Дмитро Медведєв і прем'єр Володимир Путін висловили глибокі співчуття рідним і близьким поетеси Белли Ахмадуліної.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Втрата»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У нашого Українського народу існує повір’я, що від тих батьків, які не дотримуються звичаїв, родяться діти, що стають вовкулаками. Вовкулака, бувши в людській постаті, до церкви не ходить, з людьми не вітається і звичаїв людських не знає”
Олекса Воропай

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.