Аратта - На головну

6 травня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


WikiLeaks: Росія задовго до війни вела в Грузії таємну гру

Імперія «Совок» 6356 переглядів

Опубліковано - 2.12.2010 19:20 | Всі новини | Версія для друку

WikiLeaks: Росія задовго до війни вела в Грузії таємну гру
WikiLeaks: Росія задовго до війни вела в Грузії таємну гру
Росія ще до серпневого конфлікту 2008 року агресивно вела в Грузії таємну гру, намагаючись повернути цю країну у свою сферу впливу, і постачала допомогою, в тому числі військовою, сепаратистів в Абхазії і Південній Осетії.

Такі висновки американських дипломатів містяться в секретних документах Держдепартаменту, опублікованих скандальним сайтом WikiLeaks.

Так, ще за рік до конфлікту, в серпні 2007-го, посол США в Тбілісі Джон Теффт писав у звіті, що за останні кілька років зібрав безліч вагомих свідчень такої діяльності Кремля, націленої на дестабілізацію Грузії та відсторонення від влади президента Михайла Саакашвілі.

На думку дипломата, за всім цим стояло інше завдання - переорієнтувати Грузію від євроатлантичної інтеграції назад, на простір московського впливу.

Теффт наводить довгий перелік "доказів" - вони включають і ракетні атаки, і замах, і безліч "дрібних ворожих дій". Зокрема, йдеться про обстріл абхазької Кодорської ущелини, підрив грузинської поліцейської машини і передбачувана змова з метою вбивства відомого опозиціонера.

Крім того, згідно з секретним звітом посла, Москва, всупереч позиції Тбілісі, надавала пряму підтримку Абхазії і Південній Осетії, в тому числі поставляючи їм озброєння.

Більш того, Росія виплачувала зарплату поліцейським і працівникам інших служб захисту населення в Південній Осетії і тим самим підігрівала їхню рішучість не працювати на офіційну грузинську владу. А ще вона видала паспорти РФ 95% жителів анклаву, і ці новоспечені громадяни стали тими "росіянами", яких Москва збройним шляхом "захистила" в серпні 2008 року.

Теффт констатує в документах, що Південна Осетія більше залежна від Москви, ніж Абхазія. Однак росіяни, згідно з його висновками, мають величезний вплив на абхазького президента Сергія Багапша - людини з "радянським менталітетом", який частенько навідується до Москви для консультацій.

За даними американського дипломата, який посилається на грузинські джерела, в 2007 році хворого Багапша забрали на лікування в РФ на літаку ФСБ. А високопоставлений офіцер цієї російської служби в той момент жив у президентському комплексі Багапша, в окремій наданій йому резиденції.

Сайт також публікує лист посла США в Росії Джона Байерлі, де прямо говориться, що зміцнення військової співпраці США і Грузії може до ускладнень в процесі зближення Вашингтона з Москвою.

Посол попереджає, що якщо США зроблять помилки при плануванні військової співпраці з Тбілісі, між Вашингтоном і Москвою почнуться суперечки, причому будуть порушені питання, які в Москві вважають стратегічно важливими.

На думку Байерлі, саме питання про майбутній статус Росії на регіональному рівні буде грати ключову роль у відносинах Вашингтона з Москвою.

Нагадаємо, останніми днями Wikileaks розсекретила велику кількість дипломатичних документів, зокрема, в яких йдеться, що Росія - "мафіозна держава" і яка "кришує" злочинні мережі.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Імперія «Совок»»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Знаєте, що таке малорос? Ні? Паршивець, просто кажучи, ні те ні се. Він, бачите, собі з походження — українець, з виховання — руський, з переконань — неук у всьому, що торкається рідного народу, по вдачі — боягуз, себелюб, раб. От це — малорос.”
Володимир Винниченко

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.