Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Музей вимагає у ДУСі повернення відомих картин

Мистецький погляд Регіон: м.Київ 13948 переглядів

Опубліковано - 23.10.2006 21:02 | Всі новини | Версія для друку

Картина Айвазовського “Волга біля Жигулівських гір”, повернення якої домагається музей
Картина Айвазовського “Волга біля Жигулівських гір”, повернення якої домагається музей
Національний музей російського мистецтва, що в Києві, домагається, аби Державне управління справами повернуло їм відомі картини, які знаходяться у Маріїнському палаці. Ті картини, серед яких відомі роботи Айвазовського, Шишкіна, Васнєцова, були вилучені із експозиції музею ще десять років тому, але ДУС не хоче з ними розлучатися.

Досі музею російського мистецтва вдалося повернути одну картину із п’ятнадцяти, тільки тому, що вона висіла у кімнаті охорони.

Хранитель музейного фондосховища Алла Вілінг розповідає, що решта картин у Маріїнському палаці теж зберігаються у не зовсім достойних умовах для таких відомих та дорогих творів мистецтва.

“Наші картини висять у приміщеннях, де стоять ліжка. Навіщо там музейні твори, я не розумію. Умови там не зовсім музейні. Наші картини там перелічують, як столи, стільці”, - каже вона.

Там є твори Айвазовського, Шишкіна та Васнєцова, які коштують сотні тисяч доларів. Частину тих полотен з експозиції музею забрали за радянських часів, іншу - у 1995 році за наказом міністерства культури. Термін їхнього перебування у Маріїнському палаці закінчився ще шість років тому, але досі картини у музей не повертають.

Представник ДУСу Євген Опімах запевнив Бі-Бі-Сі, що вони готові їх віддати, щойно розпочнеться реконструкція палацу, або ж якщо музей замінить картини якимись іншими.

“Будь ласка, заберіть і раніше, але запропонуйте щось взамін. Наприклад, зал, де проводиться урядове нагородження від імені Президента. Там же гола стіна не може бути”.

Гуманітарний віце-прем’єр Дмитро Табачник сказав Бі-Бі-Сі, що традиція позичати картини для урядових установ була започаткована давно. Ще коли він керував адміністрацією президента Леоніда Кучми, там регулярно виставлялися твори українських художників із Національного художнього музею. Але то були картини не з основної експозиції, а з фондосховищ.

“Вони, по-перше, на однаковому кліматі і не в запасниках краще зберігаються. Це доведений факт. По-друге, це європейська практика, що в офіційних установах з фондових колекцій беруться і експонуються картини, але всі вони на обліку в музеї залишаються”, - запевняє пан Табачник.

Натомість представники музею кажуть, що вони нічого не знають про таку практику.
“Лісове Болото” Шишкіна завелося в одній із кімнат Маріїнського палацу ще за Кучми
“Лісове Болото” Шишкіна завелося в одній із кімнат Маріїнського палацу ще за Кучми
“Ми спілкувалися з працівниками музею Німеччини, вони здивовані були дуже, що це така у нас є практика. В Росії такої практики теж немає. У них є іпотеки спеціальні, такі спеціальні заклади, де є твори мистецтва. Туди можна прийти, взяти в оренду якісь твори мистецтва, заплатити гроші і експонувати де завгодно. Це не музейні твори” – говорить пані Вілінг.

Її слова Бі-Бі-Сі частково підтвердили у Лондонській національній галереї. Речниця галереї Трейсі Джонс сказала, що у Великобританії є так звана урядова колекція мистецтва, розпорядником якої є уряд. Та колекція опікується творами, які надходять із різних джерел після розгляду питання наглядовою радою, а потім їх розміщують у різних урядових установах, посольствах Британії за кордоном тощо.

Пані Джонс каже, що з Національної галереї позичали три картини до резиденції прем’єр-міністра на Даунінг Стріт, але їх вже повернули.

Ще один картинний скандал нещодавно мало не виник у секретаріаті президента. Його новий керівник Віктор Балога замовив для експонування десять картин із Закарпатського художнього музею. Але щойно їх привезли до Києва, і щойно про це дізналася преса, їх повернули назад.

Виконувач обов’язків директора закарпатського музею Валентин Забудько розповів Бі-Бі-Сі, що картини попросили у них, бо у секретаріаті досі не було творів закарпатських художників, тоді як всі інші українські регіони там представлені. Але картини із батьківщини пана Балоги не пройшли конкурсний відбір, а точніше – не підійшли по розміру.

Речниця пана Балоги Марина Томко сказала, що музей їм прислав не ті картини, що просили.

Вона спростувала припущення, що секретаріат нібито хоче їх привласнити, і запевнила, що жодна картина не залишається в секретаріаті.

Туди їх привозять лише для тимчасового екпонування, щоб прикрашати приміщення та “виховувати або підтримувати гарний смак у посадовців”.

Загалом у різних урядових установах естетичні смаки українських чиновників задовольняють близько трьохсот творів мистецтва.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Мистецький погляд»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Особа, що не володіє мовою народу, на землі якого проживає, - гість або окупант, або раб цього окупанта”
Карл Маркс

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.