Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Кримські рибалки спіймали гобліна (відео)

Довкілля Регіон: Автономна республіка Крим 18639 переглядів

Опубліковано - 28.12.2010 04:23 | Всі новини | Версія для друку

Свою назву - акула-гоблін - риба отримала через химерний вигляд: морда акули закінчується довгим дзьобоподібним виростом, а довгі щелепи можуть далеко висуватися
Свою назву - акула-гоблін - риба отримала через химерний вигляд: морда акули закінчується довгим дзьобоподібним виростом, а довгі щелепи можуть далеко висуватися
Біля берегів Севастополя, прямо в міській бухті, рибалки виловили рідкісного і небезпечного морського хижака. У тенета попалася акула-гоблін, яка мешкає в Тихому океані на великій глибині.

Досі вчені мало що знають про її звички і навіть чисельність. Тепер ще залишається гадати, як ця акула опинилася за тисячі кілометрів від рідних місць.

Севастопольські рибалки чимало здивувалися, коли виловили це чудовисько. Тут бачили багатьох морських гадів, але такий екземпляр трапився вперше. На кадрах,відео, видно, як моряки не знають, що робити з уловом.

Свою назву (акула-гоблін або акула-домовик) риба отримала через химерний вигляд: морда акули закінчується довгим дзьобоподібним виростом, а довгі щелепи можуть далеко висуватися. Забарвлення також незвичайне: близьке до рожевого (шкіра напівпрозора, і кровоносні судини просвічують крізь неї). Найбільший відомий особень досягав довжини 3,8 метра і важив 210 кг. Цей вид мало вивчений, науці відомі менше п'яти десятків екземплярів.



Акула мешкає біля берегів Японії у водах Тихого океану, і як вона опинилася в Антлантиці, де інша солоність води, - незрозуміло.

"Знаю випадки, коли запливала блакитна або тигрова акула, але вони до берегів Босфору підпливали і йшли назад, для них цей бар'єр солоності виявився нездоланним", - сказала зберігач фонду Севастопольського акваріуму Алла Короткова.

Останнім часом спостерігається величезне число переселенців, але в основному через людську діяльність, тому багато видів потрапляють у неприродне для себе середовище існування.

Вчені припустили, що в Чорне море гоблін потрапив завдяки людині. Науковий співробітник Інституту біології південних морів Юлія Корнійчук вважає, що акула випала з борту приватного судна, на якому її тримали заради розваги.


Акула-домовик мешкає на глибині від 200 метрів. Вивчено цей вид вкрай мало. Невідомо навіть, чи перебуває він під загрозою зникнення і чи агресивний по відношенню до людини.

Для севастопольських океанологів тепер загадка, як довго прожила акула-гоблін в Чорному морі, повідомляють “Вєсті”.

Як повідомлялося раніше, вчені вважають, що за 10 років у прибережних водах Криму будуть зустрічатися блакитні акули.

Вода в Чорному і Мармуровому морях поступово теплішає, і блакитні акули в гонитві за їжею можуть запливати в них з Середземного. Якщо потепління триватиме такими темпами, як зараз, через 10 років блакитні акули будуть зустрічатися в прибережних водах Криму. Теоретично вони безпечні. Але якщо будуть голодні, можуть напасти і на людину, зазначає Gazeta.ua.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Люди, які ніколи не оглядалися на предків, не дбатимуть про нащадків”
Едмунд Берк

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.