Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Профспілки радять уряду спочатку навести лад в економіці, а потім братися за пенсійну реформу

Добробут 5394 перегляди

Опубліковано - 28.12.2010 18:52 | Всі новини | Версія для друку

Профспілки радять уряду спочатку навести лад в економіці, а потім братися за пенсійну реформу
Профспілки радять уряду спочатку навести лад в економіці, а потім братися за пенсійну реформу
Пропоновану урядом пенсійну реформу слід відхилити принаймні до того часу, доки не будуть реалізовані кардинальні заходи з детінізації української економіки.

Про це заявив голова Федерації профспілок працівників малого та середнього підприємництва України В’ячеслав Рой при обговоренні урядового проекту Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» в Комітеті Верховної Ради України з питань промислової та регуляторної політики та підприємництва, повідомила прес-служба профспілки.

«Гроші на пенсії треба спочатку знайти у кардинальному зменшенні обсягів тіньової економіки, - вважає Рой. - Допоки в Україні не віднайдеться хоча б один поважний експерт, який наважиться сказати, що обсяг нашої тіньової економіки становить менше третини від економіки офіційної (сьогодні експерти «дають» аж ніяк не менше 50%), доти жодна реформа, окрім тієї, яка безпосередньо «битиме» по тіньовій економіці і жорстко з нею пов’язаної корупції, не має шансів на успіх».

На думку Роя будь-яка реформа приречена на невдачу, якщо її не підтримує хоча б половина громадян країни.

«Соціологія каже, що сьогодні більш як 90% українців проти підвищення пенсійного віку. Тому переконати людей, що пропонований варіант пенсійної реформи – справедливий, владі буде дуже важко, практично неможливо, - сказав Рой. - А проводити реформу, яку мільйони вважатимуть несправедливою, сподіваючись подолати неминучий спротив цих людей силовими методами, - дуже небезпечно».

Рой вважає некоректними виправдовувати необхідність підвищення пенсійного віку в Україні посиланнями на практику європейських країн.

«Порівнювати Україну з Францією, де сьогодні підвищують пенсійний вік, некоректно, - сказав Рой. – Спільна у нас тільки демографічна ситуація. Натомість величезна різниця у розмірі пенсій. Французькому Пенсійному фонду не вистачає грошей, щоб платити високі європейські пенсії. Українському Пенсійному фонду не вистачає грошей, щоб платити мізерні українські пенсії. Якби французи отримували українські пенсії, то Франція могла б не те що не підвищувати пенсійний вік для своїх громадян, а навіть різко його зменшити».

«Від уряду слід вимагати законопроектів, які б суттєво скорочували обсяги тіньової економіки, які б збільшували надходження до Пенсійного фонду за рахунок «білих» зарплат. Тобто, спочатку ефективне реформування економіки, спочатку рішуча боротьба з корупцією, а вже потім розмова про можливе підняття пенсійного віку. Без цього будь-яка спроба влади подолати дефіцит Пенсійного фонду простим зменшенням кількості пенсіонерів зустріне справді масовий опір людей», - підсумував Рой.

Від “Аратти”: ми не будемо оригінальними, стверджуючи, що головна проблема Пенсійного фонду не в тому, що кількість пенсіонерів, а відтак суми виплат їм, значно перевищують надходження. Головна проблема навіть не в тому, скільки сплачує внесків кожен працюючий, а в тому, яку зарплатню він отримує. Тут існує пряма залежність: чим більша зарплатня - тим більше кожен сплачує внесок.

Сама по собі пенсійна система не може бути або поганою, або гарною. Солідарні пенсійні системи абсолютно нормально працюють у багатьох європейських країнах. Проте, проблема України не в солідарній системі, а, насамперед в тому, що кожен громадянин фактично двічі сплачує один й той самий внесок: спочатку у вигляді наражувань на фонди зарплати, а потім вже персоніфікований внесок. При тому, що безособовий внесок, тобто нарахування на заробітну плату, значно перевищує персоніфікований.

За такої системи ні працівник, ні тим більше, роботодавець не мають, м'яко кажучи, зацікавленості наповнювати Пенсійний фонд. Тобто, сама по собі система відверто кримінальна, бо штовхає платника на порушення закону, а чиновника - до зловживань з отриманими коштами. Чому ми так стверджуємо? А що, українські пенсіонери і працюючі громадяни, юридичні особи мають публічну інформацію про те скільки й куди йдуть їхні кошти?

"Реформаторські" кроки влади, які вже матеріалізувалися у Податковому кодексі, ще більше погіршують ситуацію у Пенсійній системі. Ми не зустріли жодного незалежного експерта, який бі насмілися довести, що Податковий кодекс стимулює підприємницьку ініціативу чи може викликати дефіцит на ринку робочої сили. І це логічно, бо "архтекторами" закону були чиновники-податківці.

Отже, можемо взяти на себе сміливість стверджувати, що за умови збереження кримінального механізму наповнення Пенсійного фонду - чергові "реформаторські" кроки урядовців не тільки не поліпшать ситуації, а навпаки, матимуть катастрофічні наслідки.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Добробут»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Природничі науки й релігію протиставляють одна одній лише люди, погано освічені як у першому, так і в другому”
П. Сабатьє, французький хімік, Нобелівська премія 1912 р.

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.