Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Янукович тишком-нишком готує інтеграцію у ВПК Росії

Назад в СРСР 7277 переглядів

Опубліковано - 11.01.2011 11:42 | Всі новини | Версія для друку

Янукович тишком-нишком готує інтеграцію у ВПК Росії
Янукович тишком-нишком готує інтеграцію у ВПК Росії
Експерти стверджують, що Янукович централізує українську “оборонку” заради інтеграції з російським ВПК та контрольованого експорту зброї в зони конфліктів.

Напередодні Нового року Президент України Віктор Янукович підписав укази "Про заходи щодо підвищення ефективності діяльності ОПК Україна", а також про створення державного концерну "Укроборонпром", структура і склад якого будуть остаточно затверджені до весни. Експерти припускають, що мова йде про жорстку централізацію галузі з метою подальшої інтеграції українського і російського ОПК.

Згідно з постановою Кабінету міністрів від 29 грудня 2010 року "Про створення держконцерну "Укроборонпром", до його складу увійшли 7 державних підприємств, у тому числі "Укрспецекспорт", "Укроборонсервіс", "Укрінмаш", спеціалізована зовнішньоторговельна фірма "Прогрес", "Спецтехноекспорт" , "Промоборонекспорт", а також зовнішньоторговельна фірма "Таско-експорт", хоча "Укрспецекспорт" 8 листопада вирішила ліквідувати цю компанію.

Рішення про створення державного господарського об'єднання з державних підприємств, що здійснюють господарську діяльність у сфері розробки, виготовлення, реалізації, ремонту, модернізації та утилізації озброєння, військової та спеціальної техніки і боєприпасів, що беруть участь у військово-технічному співробітництві з іноземними державами було прийнято Януковичем ще 9 грудня , а указом від 28 грудня він перейменував його з "Укроборонекспорт" в "Укроборонпром" і ухвалив, що гендиректор об'єднання призначається за поданням прем'єра і звільняється президентом.

Директор військових програм Центру імені Разумкова Микола Сунгуровський зазначив, що українському президентові та уряду успішно вдається будувати централізовану систему управління. "В ОПК це відбувається, як мені здається, за російським зразком. Але централізація навряд чи щось дасть без державної військово-технічної політики: спочатку потрібно визначити цілі, а вже для їхнього досягнення концентрувати сили і засоби", - вважає експерт. Сунгуровський нагадав, що Стратегія національної безпеки України тільки розробляється, але в ній поки відсутній розділ, який чітко регламентує конкретні цілі українського ОПК. У зв'язку з цим експерт не зміг оцінити ідею створення "Укроборонпрома": "Можна сказати лише, що нова структура в чомусь схожа на міністерство. Це спрощує процес координації та управління, але може породжувати корупційні ризики при розподілі коштів", - сказав Сунгуровський.

За словами експертів, раніше підприємства українського ОПК підпорядковувалися різним міністерствам і відомствам, що ускладнювало координацію управління всією галуззю.

При цьому експерти сходяться на думці, що розпочата ревізія в системі українського ОПК поки не містить пропозицій щодо вирішення головних проблем галузі. Перша з них - відсутність обігових коштів у підприємств, які розробляють і виготовляють військову техніку. Адже гроші від продажу, як і раніше, надходять до держбюджету. А великих замовлень з боку української армії, як і раніше, немає.

Експерти допускають, що реформа "під одну гребінку" є підготовкою до інтеграції українського і російського ОПК. У такому випадку доля окремих підприємств буде вирішена не "Укроборонпромом", а міждержавною структурою, якій у перспективі може бути підпорядкований і український концерн.

Офіційно завданням централізації української "оборонки" заявлено об'єднання держпідприємств з розробки, виготовлення, ремонту і сервісу військово-технічної продукції, її реалізація на зовнішніх ринках, удосконалення держуправління у сфері ВПК, а також "структурна перебудова відповідних галузей промисловості". У той же час ніхто не приховує і головну мету - спробу концентрації ресурсів для розробки конкурентоспроможної продукції та її контрольованого експорту, що виключає звинувачення України у несанкціонованих постачання зброї в зони конфліктів.

Янукович призначив головою створеного оборонного держконцерну екс-голову Державної компанії "Укрспецекспорт", гірського інженера і економіста за освітою, депутата Верховної ради від Партії регіонів Дмитра Саламатіна.

Цей кадровий хід викликав неоднозначну реакцію серед директорів підприємств ВПК. Адже раніше Саламатін, навіть займаючи пост глави "Укрспецекспорту", за оцінками спостерігачів, нічим не відзначився на ниві модернізації "оборонки". Зате здобув популярність як активний учасник силових блокувань парламентської трибуни в залі засідань Верховної ради. Опозиціонери навіть звинувачували Саламатіна в нанесенні побоїв своїм колегам легкої та середньої тяжкості в ході силового витіснення з президії опозиційних депутатів 16 грудня.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Назад в СРСР»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Християнська етика була явним противенством поганської. Коли поганство головними чеснотами громадянина вважало гордість, смілість, неуступчивість, – християнство бачило свій ідеал у покорі, податливості та незлобності. Поганин (культурний чоловік) любив гарну одежу, пахощі, чистоту, тілесну красоту – християнин усе те вважав чортівською спокутою, гріхом та злочином. Світ і природа, що (...) були джерелом усього живого, всієї краси, всієї радості, в очах християнина – се минущі тіні, ілюзії, чортяча мана, джерело зла, гріха та чортячої спокуси. Більшого, повнішого противенства годі собі уявити ”
Іван Франко

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.