Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


За вибір друзів відповідають гени

У світі науки 14332 перегляди

Опубліковано - 18.01.2011 17:30 | Всі новини | Версія для друку

За вибір друзів відповідають гени
За вибір друзів відповідають гени
Американські вчені встановили, що гени можуть відігравати певну роль у встановленні дружніх відносин.

У ході дослідження, про яке повідомляє Бі-Бі-Сі, вчені проаналізували варіації в шести генах приблизно п'яти тисяч добровольців, які взяли участь у двох незалежних генетичних дослідженнях. У кожному гені вчених цікавило одне - однонуклеотидний поліморфізм (single-nucleotide polymorphism, SNP) - мінімальна варіація послідовності ДНК.

Після того як автори врахували ефекти генетичної схожості, які дають стать, вік, расову приналежність і спільне походження, виявилася цікава закономірність: у людей, що перебувають в дружніх стосункахх, частіше трапляється один і той же SNP в гені дофаминового D2-рецептора DRD2 і різні варіанти гена CYP2A6.

Точні функції цих генів поки не визначені, але DRD2 може впливати на розвиток алкоголізму, а CYP2A6 пов'язаний з соціальною відкритістю людини, її прагненням до нових ідей і вражень.

За словами вченого, генетична сумісність, зближення людей, що мають однакові варіації DRD2, може бути обґрунтована з еволюційного погляду і з точки зору виживання.

"Наприклад, якщо люди, що мають підвищений імунітет до будь-якого інфекційного захворювання, об'єднання їх в групу підвищує їх колективний імунітет, тому що бактерії не можуть знайти серед них жодного сприйнятливого організму", - прокоментував дослідження Ніколас Крістакіс, співавтор публікації.

При цьому дружба людей з підвищеною варіабельністю гена CYP2A6, на думку авторів статті, укладається в уявлення про те, що протилежності притягуються.

З іншого боку, друзями часто стають люди зі схожими поглядами і загальними інтересами, а поведінка людини визначається великою кількістю генів. Багато фахівців у галузі генетики незадоволені наданими вченими доказами виявленої взаємозв'язку між генами людей та їх соціальним оточенням. Основна критика полягає в тому, що вченими був вивчений дуже маленький набір генів для того, щоб проводити паралелі і шукати соціальні взаємозв'язки на його основі. Багато експертів вважають, що для подібного рівня аналізу необхідно мати дані про варіації в генах всього людського генома, а не шести обраних генах.

Колег авторів дивує те, що відмінності були виявлені на нижчому рівні - рівні окремих SNP.

Повністю дослідження опубліковане в журналі “Proceedings of the National Academy of Sciences”

Раніше бразильські вчені-генетики на рівні шостої хромосоми довели, що для шлюбу ми обираємо партнера з прямо протилежним набором генів по гістосумісності, тим самим забезпечуючи здорове потомство.

Генетики пролили світло на те, як люди вибирають партнерів. Насправді нас приваблюють не позитивні риси характеру або спільність інтересів, а відмінності в геномі. Ці відмінності забезпечують успіх відтворення.

На щорічній конференції Європейського товариства генетики, що відбулася 25 травня 2009 року професор Марія да Граса Бікальо (Maria da Graça Bicalho), керівник лабораторії імуногенетики і тканинної сумісності університету Парани (Бразилія), з колегами з'ясувала, що люди з різними, так званими головними комплексами гістосумісності (ГКГС), скоріше виберуть один одного як партнери для спільного життя, ніж ті, чиї ГКГС подібні. Можливо, - то така еволюційна стратегія, яка гарантує народження здорового потомства.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Християнська етика була явним противенством поганської. Коли поганство головними чеснотами громадянина вважало гордість, смілість, неуступчивість, – християнство бачило свій ідеал у покорі, податливості та незлобності. Поганин (культурний чоловік) любив гарну одежу, пахощі, чистоту, тілесну красоту – християнин усе те вважав чортівською спокутою, гріхом та злочином. Світ і природа, що (...) були джерелом усього живого, всієї краси, всієї радості, в очах християнина – се минущі тіні, ілюзії, чортяча мана, джерело зла, гріха та чортячої спокуси. Більшого, повнішого противенства годі собі уявити ”
Іван Франко

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.