Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Армію підштовхують до “хлібного бунту”?

Захист держави 7708 переглядів

Опубліковано - 31.01.2011 22:01 | Всі новини | Версія для друку

Кілька військових частин на Київщині сидять без хліба
Кілька військових частин на Київщині сидять без хліба
У кількох військових частинах Київської області солдати і офіцери-льотчики залишилися без хліба, що є обов`язковим елементом армійського раціону.

Про це агентству УНІАН повідомило джерело у військовій частині А-2215, якою командує полковник Дмитро Філатов (військовий гарнізон Бориспіль, льотна бригада, яка забезпечує перельоти, зокрема, керівного складу Міноборони України і Генштабу ЗСУ).

Кілька військовослужбовців частини, які побажали залишитися неназваними, підтвердили, що справді з 26 січня перестали одержувати білий і чорний хліб, встановлений за нормами, передбаченими відповідною постановою Кабінету міністрів України. Таким чином, вже шостий день поспіль 120 військовослужбовців термінової служби і більш як 300 офіцерів і прапорщиків льотно-технічного складу не отримують встановлене постачання щодо хлібу.

Як розповів один із співбесідників агентства, у пошуках виходу з ситуації 26 і 27 січня один з офіцерів служби тилу частини був змушений закупати хліб за готівку, взявши їх з каси буфета Державного підприємства Міністерства оборони України «Білоцерківський військторг», що опікується організацією харчування військовослужбовців у названому військовому колективі.

28 січня у частині було налагоджено випікання хлібу своїми силами. При цьому борошно для його випікання вилучається зі складів недоторканного запасу, а саме випікання ведеться силами співробітників їдальні, що не передбачено інструкціями. У результаті вдається випекти лише 150 г хліби з розрахунку на одного військовослужбовця, хоча за нормами встановлено близько 750 грамів. Природно, при цьому не може бути і мови про дотримання технологічних норм, відзначив співбесідник агентства.

Джерело не виключило, що у подібній ситуації опинилася не лише його частина. «Явно випадок не одиничний, бо на сьогодні Міністерство оборони не платить за харчування солдатів з вересня 2010 року», - відзначив він.

Як відомо, борг Міноборони за надані послуги у сфері харчування за четвертий квартал 2010 року перевищив 100 млн. грн. У січні 2011 року ситуація погіршилася, сумарний борг збільшився на майже 75 млн. грн., сягнувши 175 млн. грн.

Коли буде виконано розрахунок по боргах, в Міноборони не коментують, незважаючи на те, що наприкінці 2010 року Кабмін перерахував на ці цілі 87 млн. грн.
Кого ж буде захищати голодна армія?
Кого ж буде захищати голодна армія?
“Білоцерківський військторг” ще на початку січня попереджав про критичну ситуацію з фінансуванням

У “Білоцерківському військторзі” на початку цього року попереджали про можливе припинення харчування 11 тис. солдатів через 30 млн. грн. боргу Міноборон.

Причиною цього є заборгованість військового відомства перед підприємством у розмірі понад 30 млн. грн.

Про це йдеться у переданій заяві Державного підприємства “Білоцерківський військторг”, про що повідомляв УНІАН.

“Міністерство оборони, як замовник послуг, заборгувало ДП “Білоцерківський військторг” за чотири останні місяці 2010 року понад 30 млн. грн. Але найбільше ми стурбовані тим, що за кілька днів не зможемо запропонувати близько 11 тис. військовослужбовцям строкової служи у 70 військових частинах гарячого харчування”, - йдеться у заяві за підписом керівника підприємства Людмили Рябич.

Також у “Білоцерківському військторзі” зазначають, що постачальники продовольства (перш за все – хліба, масла, олії, риби) повідомили про припинення поставок з нового року. “Останнім часом підприємство вирішує ситуацію за рахунок запасів продуктів власного виробництва. Проте ресурси вже обмежені. Очевидно, що проблеми нашого держпідприємства створені штучно. За сценарієм окремих посадовців, які є кураторами цього ринку, у такий спосіб нас планують посунути із солдатської кухні”, - вважає Рябич.

За її словами, “з переходом на нову систему організації харчування солдатська кухня перетворилася на бізнес-плацдарм”.

“На солдатській каші стали “варити бізнес”. Згадайте, скільки за чотири попередні роки довкола теми харчування військовослужбовців було публічних скандалів. Фактично, за кожним приходом нової команди у міністерство слідувала нова спроба навести порядок на солдатській кухні. У підсумку, все зводилось до того, що спочатку “очищали” кухню від одних ділків, а згодом на ній вже “грілись” інші. Боротьба ведеться не за шлунок солдата, не за вміння краще куховарити, а чиїх людей на цьому ринку буде більше”, - заявила Рябич.

Наприкінці 2007 року Збройні сили України перейшли на організацію харчування військовослужбовців за принципом аутсорсингу із залученням на конкурсній основі спеціалізованих підприємств. Зараз на цьому ринку працюють п’ять таких підприємств.

На сьогодні за кошти державного бюджету у Збройних силах України забезпечується харчуванням понад 50 тис. військовослужбовців строкової служби та курсантів. З грудня 2010 року за відповідною постановою Кабінету міністрів безкоштовними обідами також мають забезпечуватися військовослужбовці служби за контрактом.

До 2011 року на організацію харчування одного солдата на добу виділялося 35 грн., що становить на рік щонайменше 900 млн. грн.

Ситуацію, що склалася з харчуванням військовослужбовців, у прес-службі Міноборони телефоном відмовилися коментувати.

Від “Аратти”. Цікаво, який запас "толерантності" в українських військових? Невже вони втратили поняття військової честі, якщо дозволяють таке обходження з собою з боку вищого командування? З іншого боку - невже вище армійське керівництво втратило інстинкт самозбереження, якщо тримає на голодному пайку спеціалістів, які забезпечують безпеку їхніх же польотів?
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Захист держави»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Причина того, що важко керувати народом, полягає в тому, що народ освічується і в ньому багато розумних ”
Лаоцзи

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.