Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Доцарювалися: хліба не буде - млини припиняють роботу

Добробут 5241 перегляд

Опубліковано - 15.02.2011 23:07 | Всі новини | Версія для друку

Доцарювалися: хліба не буде - млини припиняють роботу
Доцарювалися: хліба не буде - млини припиняють роботу
Голодним народом легше керувати? Українців, як і в часи встановлення Радянської влади, хочуть залишити без хліба.

Борошно зникає з прилавків українських магазинів. Причина - українські млини припиняють роботу через тиск держрегулювання і зростання цін на зерно.

Саме тому борошно вже зникло в роздрібній мережі, а проблеми із забезпеченням сировиною починаються і у хлібокомбінатів, пише "Дєло".

Причиною різкого зниження обсягів реалізації стала неможливість працювати "у плюс" в умовах адміністративного обмеження цін і подорожчання зерна: компанії не мають можливості підвищити ціни на свій товар через жорстке держрегулювання.

У той же час собівартість виробництва зросла через зростання цін на зернові.

Частина підприємств і зовсім зупинили виробництво, ті ж, хто продовжує працювати, відпускають борошно невеликими партіями і в основному постійним партнерам.

Як відомо, раніше подібна ситуація склалася на ринку гречки. Підприємства-переробники опинилися під пресом влади, яка активно здешевлювали популярний продукт.

Не маючи можливості підвищити ціну на свій товар компанії зовсім заморозили відвантаження, щоб не потрапляти під шквал перевірок держінспекції з контролю за цінами.

Однак, якщо гречка потрапила під прицільне увагу відносно недавно через істерії в суспільстві, то борошно завжди перебувала на особливому контролі уряду.

Уряд стримує ціни на хліб ще на етапі виробництва сировини. В Україні діє обмеження рентабельності виробництва борошна, граничний її рівень зафіксований на рівні 2-6%. Також борошномельні підприємства повинні погоджувати підвищення цін, якщо дельта підвищення перевищує 1% на місяць. Практика останніх місяців показує, що отримати таке узгодження дуже складно, а процедура може розтягтися на 60 днів.

При цьому вартість основного ресурсу борошномелів - зерна - постійно підвищується.

Зараз ціни на зерно на внутрішньому ринку хоч і істотно нижче світових (дякуючи квотуванню експорту ), проте все ж таки суттєво перевищують рівень осені-2010. Так, вартість пшениці 2-3 класу за останні півроку зросла мінімум на 25%. Ціни на пшеницю 3 класу за даними Державного інформаційно-аналітичного центру «Держзовнішінформ» тільки за період 26 січня-9 лютого виросли на 12,5% до 1,8 тис. гривень / тонна

При цьому проблему посилює не тільки цінова політика борошномельних підприємств, які не можуть підвищувати закупівельні ціни в умовах обмеження вартості власного товару, а й позиція виробників зерна. Частина сільгоспвиробників вже продала зерно, щоб залучити кошти на посівні роботи, а більш стабільні компанії почали притримувати зернові напередодні традиційного для кінця сезону піку цін. Крім того, аграрії чекають відміни квотування експорту, яке діє до 1 квітня, що також має простимулювати рівень внутрішніх цін до підвищення.

У боротьбі за зерно внутрішнім переробникам перейшов дорогу державний трейдер компанія «Хліб Інвестбуд», який отримав максимальну квоту на експорт зерна і тепер активно формує під неї партії.

ДОВІДКА

У 2010 році сільськогосподарські підприємства зібрали 39 200 тисяч тонн зернових і зернобобових культур, зокрема, пшениці зібрано 16 844,5 тис. тонн, жита - 464,5 тис. тонн, ячменю - 8 483,6 тис. тонн, вівса - 458,3 тис. тонн, кукурудзи на зерно - 11 918,6 тис. тонн, гречки - 133,7 тис. тонн, рису - 147,9 тис. тонн.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Добробут»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Хто не шанує видатних людей свого народу, той не вартий пошани”
Максим Рильський

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.