Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Країну роз’єднує не мова, а українофобська політика уряду

Національне питання 6362 перегляди

Опубліковано - 21.02.2011 12:17 | Всі новини | Версія для друку

Країну роз’єднує не мова, а українофобська політика уряду
Країну роз’єднує не мова, а українофобська політика уряду
У День рідної мови, 21 лютого, українські письменники оприлюднили звернення з приводу “повзучої політичної війни проти цінностей, що складають підвалини української ідентичності”.

Зокрема письменники закликали українців не мовчати – і демонструвати свою громадянську позицію скрізь і завжди, де й коли виникає загроза для конституційних цінностей Української Держави. Під листом поставили свої імена 70 українських письменників, зокрема Роман Іваничук, Оксана Забужко, Юрко Іздрик, Сергій Жадан, Богдана та Дзвінка Матіяш та ін.

Письменники стверджують, що пасивна позиція українських громадян сьогодні – вже завтра може обернутися гуманітарною катастрофою.

"Країну роз'єднує не мова, українська чи російська, країну роз'єднує провокаційна, агресивна українофобська політика уряду, що старою як світ тактикою "розділяй і владарюй" намагається відволікти увагу народу від власних економічних та дипломатичних поразки", - йдеться у тексті.

"Провокації набули характеру лавини. Закриття українських шкіл на Сході України лицемірно видаються за "оптимізацію витрат". З підручників історії вириваються сторінки, залиті кров'ю наших предків, котрі поклали своє життя за те, щоб ми сьогодні жили в незалежній суверенній унітарній державі. Голодомор, геноцид Сталіна проти українського народу, нашу найбільшу національну катастрофу, від наслідків якої Україна потерпає донині, з орвелівським цинізмом називають всього-на-всього наслідком неправильно проведеної колективізації. Зі шкільної програми вилучають "незручні" для влади твори", - переконуюють вони.

Тим часом, продовжують заявники, концепція літературної освіти в загальноосвітніх школах дописується невідомими авторами на користь російської літератури, в тіні якої начебто визрівала українська, що є не тільки відвертою історичною неправдою, а й прямим приниженням вартості української літератури та її геніїв.

"У радіоефірі давно не знайти української музики, телевізійний простір забитий російським "секондхендом", великі книжкові мережі в Україні належать російським власникам, які дбають про інтереси російської книги", - зауважують письменники.

У тексті наголошується: "Ми з повагою і шаною ставимося до культур і літератур усіх національностей України, що творять єдиний український народ. Ми солідарні з російськими, польськими, кримсько-татарськими, єврейськими, угорськими, румунськими, грузинськими письменниками, з письменниками всіх інших національностей, що живуть і творять в Україні, є її громадянами і сповідують її базові конституційні цінності".

Письменники рішуче виступили проти роздмухування ксенофобії та поділ людей на чужих і своїх, - "зцілюємо країну, а не роздираємо її на Схід і Захід, Південь і Північ".

Заявники переконують, що не вимагають від держави "ні дотацій, ні президентських стипендій, ні урядових пенсій", але "ми – автори, відповідальні за українське слово, і наш професійний обов'язок – стати на захист свого читача, котрий хоче читати українською і вибирає українську книгу".

У зверненні наголошується, що присутність української мови в інформаційному просторі не може підпорядковуватися незабарній комерційній вигоді власників ЗМІ:

"Адже українська мова як державна захищена Конституцією України, і, нагадуємо, згідно з Конституцією, "Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України".

Нагадаємо, сьогодні, 21 лютого, відзначається Міжнародний день рідної мови.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Національне питання»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Чудо не суперечить законам природи - воно суперечить нашим уявленням про неї ”
Блаженний Августин

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.