Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На японській атомній станції “Фукусіма-1” після руйнівного землетрусу сталося кілька вибухів водню з системи охолодження реакторів

Стихія 12385 переглядів

Опубліковано - 14.03.2011 09:21 | Всі новини | Версія для друку

Пожежа на АЕС “Фукусіма-1” 12 березня 2011 року
Пожежа на АЕС “Фукусіма-1” 12 березня 2011 року
На третьому реакторі АЕС “Фукусіма-1” 14 березня об 11:01 (04:01 за Києвом) стався вибух водню, що скупчився під дахом будівлі реактора в результаті робіт з охолодження реактора.

За оцінкою експертів Токійської енергокомпанії, вибух на третьому блоці був значно потужнішим за вибух, який стався 12 березня, і призвів до обвалення стелі будівлі. Судячи з відеозйомок, після вибуху піднявся стовп полум'я, потім з'явилася хмара чорного диму, передає ІТАР-ТАСС. Третій реактор працює на урано-плутонієвому паливі, але за своми характеристиками не створює особливих проблем з погляду безпеки, запевнили експерти.

Реактор АЕС "Фукусіма" і його захисна оболонка не пошкоджено вибухом водню, що скупчився під дахом будівлі третього реактора, повідомив генеральний секретар уряду Японії Юкіо Едано на екстреній прес-конференції. Крім того, він повідомив, що головний пункт управління реактором не зруйновано, нейтронного випромінювання не помічено.

Під час вибуху постраждали 11 людей, зниклих безвісти немає. Серед потерпілих є військовослужбовці. Всі вони працювали усередині приміщення блоку.

Також генсек повідомив, що вибух не привів до забруднення радіаційного фону за межами станції. Радіаційний фон в п'яти кілометрах від станції залишився на тому ж рівні, що і вчора - 1 мікрозіверт на годину, сказав Едано.

У сервісному відділі станції радіація склала 50 мікрозівертів на годину. На території станції - 20 мікрозівертів на годину. У п'яти кілометрах від станції - 1 мікрозіверт на годину, що не відрізняється від рівня 13 березня.

"Різкого зростання радіації не зафіксовано", - підкреслив Едано. Генеральний секретар уряду заявив, що тиск в реакторі стабільний.

Одна тисяча мікрозівертів складає 1 міллізіверт на годину. Дозою опромінювання, що викликає такі симптоми як блювоту, вважається доза в одну тисячу мілізівертів, тобто в тисячу разів більша, ніж була зафіксована на станції.

Інформації про витік радіації немає. Але стан потерпілого від землетрусу і цунамі атомного реактора на АЕС "Фукусіма-1" на північному сході Японії все ще викликає побоювання, повідомив прем'єр-міністр країни Наото Кан.

Аналогічний вибух стався на першому реакторі АЕС 12 березня. Реактор і його захисна оболонка не постраждали. Проте в районі реактора було зафіксовано тимчасове підвищення радіації до 1015 мікрозівертів на годину.



Згідно з наданим компанією-оператором звітом, рівень радіації, зафіксований біля АЕС в ніч проти понеділка 14 березня, перевищив допустимий поріг в 500 мікрозівертів на годину, піднявшись до 751 мікрозівертів на годину.

Максимальний рівень радіації з часу введення на станції режиму НС - 1557 мікрозівертів на годину - було встановлено на АЕС "Фукусіма-1" 13 березня. Тим часом, рівень опромінювання, прийнятий за норму на АЕС, складає 1000 мікрозівертів на рік.

На даний час всі АЕС в Японії зупинено і влада оголосила про повсюдні обмеження в електропостачанні.

Режим НС після найсильнішого в історії країни землетрусу 11 березня було введено на АЕС "Фукусіма-1" і "Фукусіма-2" через вихід із ладу системи охолоджування. На "Фукусіма-1" фахівцям вдалося вивести частину газу, що скупчився в захисній оболонці реактора, усунувши загрозу її руйнування. Проте 12 березня на АЕС стався вибух, постраждали чотири людини. Влада оголосила евакуацію населення в радіусі приблизно 20 кілометрів навколо АЕС "Фукусіма-1". Вже евакуйовано більше 170 тисяч осіб.

У двадцятикілометровій зоні, що підлягає евакуації, залишилося 600 людей. Про всяк випадок їх просять закрити вікна і двері і утриматися від виходу на вулицю.
АЕС “Онагава”
АЕС “Онагава”
Рівень радіації довкола АЕС "Онагава" нормалізувався

Рівень радіації в районі АЕС "Онагава", де було введено надзвичайний стан, повернувся до норми, повідомляє Бі-Бі-Сі, посилаючись на дані Міжнародного агентства ООН з атомної енергії (МАГАТЕ).

За даними японської влади, які надають МАГАТЕ звіти про ситуацію на атомних електростанціях, радіаційний фон в районі АЕС "Онагава", що підвищився 13 березня вранці, повернувся до нормальних показників.

Японська влада у неділю 13 березня оголосила надзвичайний стан для АЕС “Онагава”. Про це з Токіо сповістили Міжнародне агентство з атомної енергії МАГАТЕ. Японські фахівці оцінили небезпеку ситуації за найнижчим показником шкали ризику. Усі реактори цієї АЕС знаходяться під контролем, жодних проблем з системами охолодження немає.

Оголошенню надзвичайного стану передувало виявлення підвищеного рівня радіаційного забруднення поблизу цієї АЕС, повідомляють у Токіо. Фахівці нині намагаються з'ясувати причину витоку радіації. Окремі експерти перед цим висловлювали припущення, що радіаційне забруднення біля об'єкта могла спричинити аварія на АЕС Фукусіма-1, розташованій на відстані 150 кілометрів.

За даними японського інформаційного агентства Kyodo, вийшли з ладу системи охолодження шістьох з десятьох реакторів на двох АЕС – Фукусіма-1 і Фукусіма-2. Обидві станції розташовані на відстані 12 кілометрів одна від одної і приблизно за 240 кілометрів від Токіо. Раніше японський уряд повідомив, що не виключає нового вибуху на АЕС Фукусіма.

* * *

Землетрус магнітудою 8,9 стався в п'ятницю, 11 березня, на північному сході Японії. Його епіцентр був за 373 кілометри на північний схід від Токіо, вогнище залягало на глибині 24 кілометрів. Незабаром в тому ж районі сталося ще декілька потужних підземних поштовхів магнітудою понад 6,0, епіцентр один з них був на віддалі лише 67 кілометрів від Токіо.

Найпотужніший за 140 років (тобто з тих часів, коли в Японії почали вести офіційні записи) землетрус у північно-східному узбережжі країни також викликав цунамі, в деяких районах висота приливної хвилі яких перевищувала десять метрів.

Уряди багатьох країн уже виступили з пропозиціями про надання допомоги Японії, що постраждала від стихійного лиха. Зокрема, допомогу запропонували Росія, США, Південна Корея і Євросоюз, а також Україна.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Стихія»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Скільки рабів, стільки ворогів”
Сенека

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.