Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Помер відомий французький композитор Поль Моріа

Втрата 12682 перегляди

Опубліковано - 4.11.2006 23:18 | Всі новини | Версія для друку

Помер відомий французький композитор Поль Моріа
Помер відомий французький композитор Поль Моріа
У Франції помер відомий композитор, диригент і аранжувальник Поль Моріа.

Як повідомили сьогодні його близькі, 81-річний метр французької музики помер у п'ятницю, 3 листопада, в місті Перпіньян на півдні країни.

Поль Моріа народився в 1925 році в Марселі, у Франції, в сім'ї музикантів. В 4 роки почав грати на піаніно. Шість років з Полем займався його батько - саме він прищепив маленькому Полю любов до класичної музики, познайомив з світом естради. Під батьківським наглядом юний піаніст почав виступати у вар'єте, але це продовжилося лише декілька місяців - в десятирічному віці Моріа поступає до Марсельської консерваторії, яку закінчує на відмінно по класу фортепіано.

У консерваторії Поль Моріа захоплювався джазом. У 17 років він створив свій власний оркестр, і вже з перших виступів цього колективу виявився характерний для Моріа стиль, який дозволяє з легкістю розпізнати його серед сотень подібних. Від джазу він швидко переходить до естрадної музики, аранжує популярні мелодії, пише власні композиції.

Незабаром популярність оркестру Поля Моріа стала настільки відомою, що диригент вирішив пробувати щастя в Парижі, де успіх приходить досить швидко. Одного разу оркестр почув продюсер фірми грамзапису і запропонував Моріа попрацювати у них в якості акомпануючого колективу. Так почалася творча співдружність Моріа з такими зірками французької естради, як Моріс Шевальє, Даліда, Катерина Валенте, Шарль Азнавур, Мірей Матьє, причому він виступав не тільки як керівник акомпануючого оркестру, але і як талановитий аранжувальник.

Творча біографія Моріа обширна - тільки для Шарля Азнавура він зробив аранжировки 120 композицій, зокрема, відомої пісні "Мама".

Одночасно з роботою в студіях грамзапису, Моріа в 1965 році створює свій "Великий струнний оркестр".
З Мірей Матьє Поль Моріа записав кращі свої платівки
З Мірей Матьє Поль Моріа записав кращі свої платівки
У СРСР Поль Моріа вперше приїжджає в 1967 році - як акомпаніатор Мірей Матьє. Саме з нею Поль Моріа записав кращі свої платівки.

Свою першу пісню Моріа написав ще в кінці 1950-х років. А платівка з його композицією, написаною для Мірей Матьє, - "Моє кредо" - була продана гігантським для франкомовного світу тиражем 1,3 млн екземплярів.

Всесвітня слава прийшла до Моріа в 1968 році, коли він аранжував композицію Андре Поппа "L`amour est bleu" ("Любов - блакитного кольору"). Ця музична п'єса побила всі рекорди у французькій музиці, залишаючись протягом 7 тижнів на першому місці в хіт-параді США.

В Радянському Союзі мелодія "Манчестер і Ліверпуль" в аранжуванні Моріа не один рік супроводжувала прогноз погоди програми "Час".
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Втрата»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Природничі науки й релігію протиставляють одна одній лише люди, погано освічені як у першому, так і в другому”
П. Сабатьє, французький хімік, Нобелівська премія 1912 р.

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.