Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Експерти: Україна може повторити російську паливну кризу. В Росії - все погано

Економіка 5596 переглядів

Опубліковано - 28.04.2011 13:34 | Всі новини | Версія для друку

Україна може повторити російську паливну кризу
Україна може повторити російську паливну кризу
Експерти «Консалтингової групи А-95» вважають, що тиск Міністерства енергетики і вугільної промисловості, що триває, на учасників ринку нафтопродуктів з метою обмеження цін може призвести до зупинки заправних станцій і виникнення дефіциту.

Про це йдеться у повідомленні «Консалтингової групи А-95».

«Сьогодні у нас перед очима розгортається паливна криза, наростає дефіцит бензину у найбільшій нафтовидобувній країні планети – Росії, причиною якого стало адміністративне регулювання цін на АЗС. Які ще потрібні приклади, щоб зрозуміти неприпустимість пресингу у цій галузі?», – сказав директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

Щодо прогнозів на травень, то сьогодні закупівельна вартість бензину А-95 українського виробництва становить 9,7 грн./л, імпортного – 9,90 грн./л. З урахуванням 5-відсоткової націнки, яка покриває експлуатаційні і логістичні витрати станцій, вартість на колонці без прибутку оператора становитиме від 10,20 до 10,40 грн/л.

«Ми прогнозуємо, що у травні ціна буде на 10-20 коп./л вищою, оскільки запас міцності навіть великих мереж за чотири місяці держрегулювання вичерпано, і бізнес потребує хоча б мінімального прибутку у розмірі 1-2%», – прогнозують експерти «А-95».

За їх розрахунками, аналогічний підхід до прогнозування цін на дизпаливо говорить про вірогідність того, що у цій позиції ціна може залишитися в межах 10 грн./л.

«В умовах напруженості, що зберігається, на світових ринках енергоресурсів подолання позначки 10 грн./л, навіть з урахуванням зниження акцизів, було абсолютно очевидним для всіх, включаючи урядовців профільного міністерства», – упевнений С.КУЮН.

Необхідно відзначити, що на даний момент найбільші українські НПЗ «Укртатнафта» і «ЛІНІК» бензин А-95 оптом не пропонують. Крім того, низькі обсяги переробки на Лисичанському НПЗ у квітні говорять про зрив анонсованої програми поставок нафти «Нафтогазом України» для подальшої реалізації споживачу «дешевих» нафтопродуктів вітчизняного виробництва.

«Події на ринку України чітко нагадують російський сценарій, коли на фоні держрегулювання у роздріб нафтопереробні компанії обмежили оптові поставки палива незалежним операторам або завищували ціни для них. В Україні реалізувати такий сценарій складніше, оскільки ринок має альтернативу у вигляді імпорту нафтопродуктів. Держрегулювання, що однак посилюється, здатне зруйнувати цю диверсифіковану систему постачання України нафтопродуктами і створити ґрунт для виникнення ситуацій, які спостерігаються сьогодні у Росії», – додав С.Куюн.

Вчора міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Бойко заявив, що уряд притягатиме до відповідальності нафтотрейдерів, які не витримують ціновий коридор при продажу бензину. «Є кілька трейдерів, які не витримують ціновий коридор, рекомендований експертно-аналітичною групою. Я вважаю, що це вже справа правоохоронних органів – покласти край цим спекулятивним речам», – сказав Ю.Бойко.

14 квітня п.р. експертно-аналітична група з питань стабільного функціонування ринку нафти і нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості підвищила верхню межу цінового коридору на бензин А-95 до 9,95 грн./л, на дизельне паливо – до 9,45 грн./л, повідомляє УНІАН.
На багатьох заправках в Московській області залишилося лише дизельне паливо
На багатьох заправках в Московській області залишилося лише дизельне паливо
Екстрені заходи по боротьбі з бензиновою кризою в Росії: вона припинить експорт нафтопродуктів

У країні вибухнула паливна криза. Більше 10 регіонів відчули нестачу палива. До Москви дефіцит поки не докотився, хоча незалежні столичні АЗС можуть тимчасово закритися. Причини називаються різні, хоча з радянських часів відомо: дефіцит виникає, коли цінами "забороняють" рости.

Нагадаємо, в деяких регіонах Росії склалася несприятлива ситуація на роздрібному ринку ПММ. Дефіцит бензину, що розпочався в Алтайському краю і швидко поширився на сибірські, далекосхідні і центральні регіони Росії, вже впритул наближається до Москви і Санкт-Петербурга, хоча місцева влада поки цього не визнає.

На Алтаї і в Кемеровській області великі черги на заправках, а частина АЗС ввела обмеження на відпуск бензину в одні руки. У Томську через брак палива в середу на лінію не вийшла частина автобусів. У цих та інших сибірських регіонах фіксується зростання цін на бензин.

Продаж бензину в Алтайському краю обмежено з суботи. Автозаправні станції двох найбільших регіональних операторів ринку – компаній "Газпром нафта" і "Роснєфть" – відпускають тільки по 20 літрів бензину на машину для власників дисконтних карт. Низка інших АЗС краю взагалі припинила продаж пального.

На багатьох заправках в Московській області залишилося лише дизельне паливо. На шпальтах з 92 і 95 бензином висять бирки: "Нема" або "На ремонті". Коли буде - заправники не знають. Припускають, що незабаром. Але чи надовго вистачить того, що "скоро" і "можливо" привезуть, відповісти важко.

Головну причину пояснюють у Московському міжрегіональному нафтовому союзі: дефіцит бензину виник тому, що нафтопереробні заводи раптом закрилися на профілактику.

"Як правило, вони закриваються саме так - по 3-4 заводи. Хоча це питання міністерством паливної енергетики піднімалося. Було рекомендовано погоджувати графіки цієї зупинки. Але як це виконується, ми спостерігаємо самі", - говорить голова ради директорів Московського міжрегіонального нафтового союзу Юрій Зуєв.

Експерти ж вбачають причину проблем у тому, що експортувати паливо нафтовикам вигідніше, ніж продавати його усередині країни за нижчими цінами. Антимонопольне відомство за дорученням прем`єра Володимира Путіна розпочало чергову масштабну перевірку нафтових компаній.

Міненерго та російські нафтові компанії ухвалили рішення закрити експорт нафтопродуктів для насичення внутрішнього ринку бензином, повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на заступника міністра енергетики Сергія Кудряшова. Експорт буде повністю припинено у травні.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми розпалюємо вогонь творящий. Якщо він гріє – хай. Втручатися не можемо, бо будь-яке насилля, навіть во ім’я істини, неминуче породить дисгармонію”
Олесь Бердник

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.