Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Українські журналісти назвали ворогів свободи преси місцевого масштабу

За право людини 4501 перегляд

Опубліковано - 3.05.2011 22:28 | Всі новини | Версія для друку

Українські журналісти назвали ворогів свободи преси місцевого масштабу
Українські журналісти назвали ворогів свободи преси місцевого масштабу
Президент України Віктор Янукович – «ворог преси номер один».

Такі результати опитування Київської незалежної медіа-профспілки серед українських журналістів.

Друге місце в антирейтингу «Ворогів преси -2010» посів Прем’єр-міністр Микола Азаров. Водночас радниця Президента України Ганна Герман в коментарі Радіо Свобода зазначила, що Президент навпаки багато робить для того, щоб свобода слова в Україні була. Сам керівник держави заявив у вівторок, що без незалежної преси неможлива незалежна Україна.

За оцінкою Київської незалежної медіа-профспілки, протягом 2010 року президентська охорона неодноразово перешкоджала журналістам виконувати їхні професійні обов’язки, а з ефірів знімали сюжети з критикою глави держави. Під час виборчих перегонів працівники медіа «постійно зазнавали перешкод» з боку виборчих комісій від кандидата на Президента Віктора Януковича, заявляють у медіа-профспілці.

Тому антирейтинг «Вороги-преси» в Україні, який готує ця журналістська організація, очолив господар Банкової. Загалом зафіксовано 12 випадків порушення прав журналістів Адміністрацією чинного Президента.

Друге місце серед найзапекліших ворогів преси посів Прем’єр-міністр України Микола Азаров. Журналісти критикують охорону прем’єра, яка застосовувала силу проти деяких представників ЗМІ і його прес-службу, яка вимагала від одного видання повного узгодження матеріалу з речником Азарова.

На третьому місці опинився чиновник київської міської Адміністрації Володимир Стороженко, який у квітні 2010 року вирвав із рук журналіста мікрофон і викинув його в урну.

Медіа-магнати тиснуть на журналістів, щоб їхні ЗМІ не дратували владу

До чорного списку загалом потрапили 23 «лауреати». Серед них також народний депутат-регіонал Михайло Чечетов, медіамагнати Ігор Коломойський та Мохаммад Захур.

Власники медіа здійснюють потужний тиск на ЗМІ через те, що не хочуть сваритися з владою, зазначає голова комітету Київської незалежної медіа-профспілки Юрій Луканов.

«На відміну від Леоніда Кучми, який розсилав якісь там темники, Віктор Янукович пішов іншим шляхом. Він зробив так, що формально до нього не може бути претензій, – зазначає публіцист. – Але його команда брутально з порушенням Конституції встановила контроль над усіма гілками влади, і встановила владну монополію. Таким чином олігархи, які є власники медіа-холдингів, опинилася під владною парасолькою. І відповідно олігархи не зацікавлені, щоб їхні засоби масової інформації дратували владу».

Юрій Луканов повідомив Радіо Свобода, що в опитуванні Київської незалежної медіа профспілки взяли участь три десятки медіа-експертів та журналістів. Він називає їхні висновки суб’єктивними, але представницькими.

Герман: Янукович багато робить, щоб була незалежна преса

Натомість радниця Президента України Ганна Герман, в коментарі Радіо Свобода запевнила, що Віктор Янукович багато робить для того,щоб свобода слова в Україні була.

«Закон про доступ до публічної інформації без підтримки Президента не мав би шансу бути ухвалений у Верховній Раді, – наголошує радниця Президента. – Не мав би шансу і законопроект про громадське телебачення, який вже зараз повернули з Кабінету Міністрів і робоча група його зараз доопрацьовує і Президент незабаром подасть його до парламенту. Це дуже суттєві кроки, які свідчать, що Президент дбає про те, щоб сьогодні в Україні була незалежна преса».

Сам Президент пообіцяв у вівторок, що влада буде створювати умови для того, щоб журналісти в Україні почувалися вільно. Віктор Янукович додав, що незалежна Україна неможлива без незалежної преси.

У 2010-му кількість випадків тиску на пресу збільшилась удвічі

2010 рік засвідчив пряму залежність стану свободи слова в країні від політичної кон’юнктури та виявив вразливі місця в українській журналістиці.

Основними показниками придушення свободи слова в Україні можна вважати рівень фізичної безпеки журналістів та умови їхньої робити, вважає експерт Інституту масової інформації Олександр Акименко. А з приходом до влади Віктора Януковича обидва показники дуже швидко злетіли вгору. Лише кількість випадків економічного чи політичного тиску на ЗМІ та силове перешкоджання роботі журналістів у 2010 році збільшилась удвічі порівняно з 2009-м.

Тим часом паралельно із українськими журналістами про згортання свободи слова в Україні заявляє і американська неурядова організація Freedom House («Дім Свободи»). В останньому звіті цієї організації стан свободи слова в Україні оцінили як «частково вільний».
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За право людини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Майбутнє відкидає свою тінь назад”
Іоганн Гете

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.