Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Подушка - розсадник безлічі кліщів, алергенів та мікробів

Охорона здоров`я 19012 переглядів

Опубліковано - 23.06.2011 10:43 | Всі новини | Версія для друку

Подушка - розсадник безлічі кліщів, алергенів та мікробів
Подушка - розсадник безлічі кліщів, алергенів та мікробів
Британські вчені підтвердили, що подушка, на якій ми засинаємо щовечора, є не лише зручним притулком у кінці кожного дня, але й розсадником безлічі кліщів, алергенів і мікробів та може стати благодатним ґрунтом для розвитку захворювань.

Вчені стверджують, пише The Times, що після двох років використання понад третину ваги подушки складають живі й мертві кліщі (Pyroglyphidae, або пірогліфідні кліщі), їхні екскременти, а також бактерії. При цьому синтетичні подушки зазвичай виявляються бруднішими, ніж ті, які зроблені з пір'я та пуху.

За словами керівника дослідження, доктора Арта Такера з лікарні Сен-Бартс, який очолив дослідження, стандартні подушки, застосовувані в британських медичних установах, які зазвичай коштують близько 5 фунтів стерлінгів, слід замінити на їхній недавно розроблений антибактеріальний різновид, герметично запечатаний так, щоб не дати кліщам проникнути всередину.

"Люди надягають чисті наволочки на подушки - вони мають гарний вигляд і пахнуть свіжістю, але всередині загорнута купа бруду", - зазначив Такер.

Експерти також наголошують, що відбілювання і потужні миючі засоби не вбивають кліщів, але з ними можна справитися за допомогою прання при температурі вище 60°C. Кліщі живуть у теплому, вологому середовищі, але сохнуть і вмирають під впливом сонячних променів. Це означає, що старомодні практики провітрювання постільних речей допомагають позбавитися від кліщів.

Більшість виробників рекомендують прати подушки хоча б раз на півроку, йдеться у статті. Автор нагадує, що як пухові, так і синтетичні подушки можна прати в машинці, але перед цим треба переконатися у відсутності дірок та розривів швів.

Нагадаємо, раніше американські вчені з університету Арізони провели бактеріологічний аналіз поверхні кнопок у ліфтах і встановили, що на кнопках знаходиться приблизно в 35 разів більше бактерій, ніж на стільчаку середньостатистичного громадського туалету.
Pyroglyphidae - пірогліфідний кліщ
Pyroglyphidae - пірогліфідний кліщ
Довідка “Аратти”

Pyroglyphidae, або пірогліфідні кліщі

Пилові кліщі - дуже маленькі істоти. Їх розмір - 0,1-0,23 мм в залежності від фази розвитку. Неозброєним оком таку дрібноту не розрізнити, кліщів домашнього пилу можна побачити тільки при збільшенні не менше, ніж в 30-40 разів. Вони не кусаються, не смокчуть кров. Вся шкода від них пов'язана з іншою стороною їхньої життєдіяльності. Фекальні кульки кліщів містять алергени-речовини, що володіють винятковою здатністю викликати алергічну реакцію. (Кліщові алергени, як правило, представляють собою білки-травні ферменти). Фекальні кульки розміром від 10 до 40 мікрон і вагою менше 2.10-8 г накопичуються в домашньому пилу і разом з ним легко піднімаються в повітря при прибиранні, причому не осідають по 10-20 хвилин. Потрапляючи на слизові оболонки носа і гортані, вони швидко розчиняються.

Кліщові алергени проникають в організм людини і запускають механізм алергічної реакції: вироблення антитіл, вивільнення речовин посередників, наприклад гістаміну, і так далі. Потім слідує і клінічний прояв алергії - дерматит або бронхіальна астма. Важливо відзначити, що алергія на речовини, що містяться у фекаліях кліщів, виникає не у всіх без винятку, а тільки в осіб з генетичною схильністю до цього захворювання. І тим не менше воно поширене в усьому світі.

Кліщі домашнього пилу знайдені у всіх куточках земної кулі, і скрізь є хворі, які страждають алергією до них. Навряд чи можливо встановити, де вони з'явилися вперше. Існує гіпотеза, що пірогліфідні кліщі прийшли до житла людини з пташиних гнізд. Спершу вони заселили гнізда диких птахів, що живуть поблизу від людини (горобців, ластівок), потім освоїли місця проживання домашніх птахів, а потім разом з пір`ям в подушках і перинах були принесені і до оселі. У сучасному місті кліщі продовжують розселятися всередині квартир, переміщатися з квартири в квартиру - домосідами їх не назвеш. Кліщів виявляли в готелях, дитячих садах, перукарнях, приймальних пунктах пралень, театрах, санаторіях, а також на м'яких сидіннях автобусів і в пилу з матраців з поїздів далекого прямування. Крім того, їх регулярно знаходять на одязі.

Так що, напевно, жоден городянин не може з упевненістю сказати, що в його квартиру кліщі в жодному разі не проникнуть.

А в квартирі у кліщів улюблене місце - ліжко господаря. Чому ж саме ліжко? Справа в тому, що людина сама створює там для них сприятливі умови. Кліщі живляться злущеними лусочками шкіри і мікрофлорою, що живе там - бактеріями і грибами. З однієї людини може злущуватись до 1 г відмерлих частинок шкіри на тиждень - цього вистачить, щоб прогодувати тисячну популяцію кліщів. До того ж тіло людини в ліжку працює майже як кондиціонер, створюючи умови, сприятливі для розвитку кліщів: температуру повітря близько 25°C і відносну вологість приблизно 70%. До речі, температура і вологість в ліжках ретельно досліджені. Звичайно, не у всіх точках ці параметри однакові, але на загал - кліщам подобається. Прямо курорт з безкоштовним харчуванням.

У великих містах кліщі зустрічаються приблизно в 40-50% квартир, а в квартирах хворих з підвищеною чутливістю "до пилу" ще частіше- в 7 з 10. Чисельність кліщів нестабільна: вона неоднакова в різних квартирах, крім того, в одній і тій же квартирі змінюється впродовж року. В середньому їх близько 100 на грам пилу, однак у кожній конкретній квартирі їхня чисельність у тому ж грамі може змінюватися від 10 до 1000 і більше особин. Максимальна чисельність, зареєстрована дослідниками, - близько 10 000 кліщів на грам пилу.

Було встановлено, що чисельність кліщів вище 100 особин, або 2 мікрограма алергенів на 1 г пилу,-це фактор ризику. При такій кількості кліщів дуже ймовірно, що у хворих з генетичною схильністю до алергії виникне підвищена чутливість до цих алергенів (тобто певні зміни в імунній системі, що передують клінічним проявам). Понад 500 кліщів (10 мікрограмів алергенів) на грам пилу - фактор, що провокує напад бронхіальної астми.

Як зробити, щоб їх не було

Боротьба з кліщами домашнього пилу - на рідкість тривале і трудомістке заняття. На жаль, далеко не завжди можна розробити ідеальний алгоритм дій, який враховував би всі особливості конкретної квартири. Але в будь-якому випадку необхідно пам'ятати просте правило: чим менше пилу в квартирі, особливо на ліжку і м'яких меблях, тим менше кліщів. Краще, якщо буде трохи менше і власне м'яких меблів, а також килимів і драпування. Боротися з кліщами непросто, оскільки самі господарі майже неминуче заносять їх до осель. Але чудово, що деякі квартири, навіть якщо господиня не робить щоденне прибирання, видаються пірогліфідним кліщам непридатними для життя: їх приносять, а вони не приживаються. Очевидно, більшу роль тут відіграє мікроклімат квартири.

Несприятливі для кліщів умови - відносна вологість повітря нижче 40% і вологість самого пилу нижче 7 г/кг. Практично цього домогтися не так просто: ми вже говорили про те, що кліщі живуть в постільному пилу, де підвищена вологість підтримується за рахунок випарів шкіри людини. Проте досягти успіху цілком можливо. Варто вдатися до "бабусиних" методів: влітку просушувати на сонці і провітрювати матраци та подушки, регулярно просушувати і міняти постіль. Можна придбати електричну грілку - це, безумовно, знизить вологість ліжку. І зрозуміло, не слід забувати про найпростіші гігієнічні правилах: добре прибирати, протоплювати і провітрювати кімнату, в якій ви спите.

Т.М.Желтікова,
кандидат біологічних наук

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Охорона здоров`я»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Бог, що створив світ і все, що в ньому, бувши Господом неба і землі, не в рукотворних храмах живе ”
Діяння апостолів, 17, 24

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.