Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Знайдено унікальні архів та гроші повстанців ОУН

Невідоме Регіон: Львівська область 10778 переглядів

Опубліковано - 27.06.2011 14:33 | Всі новини | Версія для друку

Повстанська грошова купюра
Повстанська грошова купюра
В одному із львівських лісів знайдені матеріали архіву повстанців ОУН.

Про це повідомили в прес-центрі Центру досліджень визвольного руху.

За їхніми даними, документи знайшов два тижні тому житель одного з сіл Пустомитівського району Львівської області. Вони зберігалися в молочному бідоні.

Повстанські документи, які стануть частиною архіву Центру досліджень визвольного руху (ЦДВР), передали в Національний музей-меморіал "Тюрма на Лонцького" у Львові.

Як зазначив директор Національного музею "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий, "за попередніми оцінками - це документи одного з районних проводів ОУН Пустомитівщіни за 1948-1951 рр..."

За його словами, комплекс складається з інформаційних звітів, написаних від руки, підпільних видань ОУН, таких як листівки, журнал "Ідея і чин", також "Квіти" (розписок про отримання повстанцями від селян матеріальних речей і продуктів в обмін на підпільні гроші - бофони) та інші документи.

Водночас він відзначив, що бідон, на жаль, трохи прогнив, тому частина документів втрачені, а інші в задовільному стані, але потребують реставрації, оскільки дуже крихкі.

"Найбільш цікава в серії знахідка з чотирьох бофонів на Великодню тематику, номіналом п'ять та двадцять карбованців, які були до сих пір не відомі і не каталогізовані", - зазначив Забілий.

Він відзначив, що документи після реставрації будуть переведені в цифровий формат, описані і готові до використання вченими, а найцікавіші - експонуватимуться в музеї.

Як повідомили в прес-центрі ЦДВР, люди, які передавали архів, відзначили, що передали його вченим, щоб ця частинка історії була доступна громадськості, а не стала предметом торгів або загубилася в секретних архівних сховищах.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Бог, що створив світ і все, що в ньому, бувши Господом неба і землі, не в рукотворних храмах живе ”
Діяння апостолів, 17, 24

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.