Аратта - На головну

7 травня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Листи з минулого: що заповіли нам українці 100 років тому?

Національне питання 7818 переглядів

Опубліковано - 29.06.2011 01:22 | Всі новини | Версія для друку

Листи з минулого: що заповіли нам українці 100 років тому?
Листи з минулого: що заповіли нам українці 100 років тому?
У гімназії №5 міста Чернівців під час ремонту знайшли сенсаційний лист з посланням від гімназистів, які навчалися тут у часи румунської окупації Буковини на початку ХХ століття.

Як повідомляється, під час ремонту в кабінеті біології в стіні виявили таємну нішу, в якій гімназисти, що навчалися тут на початку минулого століття, сховали свої записи.

Весь лист не зберігся, тільки окремі його фрагменти. Зрозумівши, що ця знахідка може бути цінною і нести цікаву інформацію керівництво школи звернулося до лінгвістів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, яким вдалося розшифрувати тільки частину тексту.

З одного боку в ньому написана транскрипція латинських слів, з іншого - вільні виклади думок гімназистів німецькою.

Лінгвістам вдалося перекласти тільки кілька фраз, які є своєрідним посланням. Вони написали: "Якщо ви колись знайдете цього листа, знайте, як ми жили, любили Україну і були непокірні, як індіанці". Серед клаптиків був малюнок з томагавком.

Серед артефактів в потаємній ніші виявили також три паркетини, на яких вказаний 1853 рік. Крім цього у цій же гімназії у кабінеті фізики під час ремонту знайшли замурований у стіну автентичний порцеляновий умивальник з мідним краном, який виявився абсолютно справним.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Національне питання»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Навчаючи інших, ми вчимося самі”
Сенека

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.