Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вчені змогли добути енергію “з повітря”

Технології 8125 переглядів

Опубліковано - 12.07.2011 01:11 | Всі новини | Версія для друку

Вчені змогли добути енергію “з повітря”
Вчені змогли добути енергію “з повітря”
Команда американських дослідників розробила технологію, що дозволяє об’єднати спеціальні сенсори і антени, надруковані на папері за допомогою струменевого принтера, щоб отримувати електричну енергію “прямо з повітря”.

Очолювана професором Меносом Тензерісом (Manos Tentzeris) команда дослідників зі Школи електричного та комп'ютерного інжинірингу (School of Electrical and Computer Engineering) штату Джорджія розробила технологію, що дозволяє об'єднати спеціальні сенсори і антени, надруковані на папері за допомогою струменевого принтера, щоб отримувати енергію для живлення мікроелектронної техніки “прямо з повітря”, повідомляє Gizmag.

Така технологія видобуває електроенергію з електромагнітних хвиль від FM-радіо до радарів в діапазоні від 100 МГц до 15 ГГц і вище. Антена захоплює цю енергію і перетворює її зі змінного струму в постійний. Отриману електроенергію можна зберігати в акумуляторах.

Під час випробувань команда змогла отримати сотні мілліватт, настроюючи свої антени на ТВ діапазон. Це не багато, але лідер команди Менос Тензеріс пояснив:

"Навколо нас існує велика кількість електромагнітної енергії, яку ніхто не використовує. За допомогою ультра-широкосмугової антени ми можемо використовувати різні сигнали в різних частотних діапазонах, що дає нам можливість значно збільшити кількість одержуваної енегріі".

У майбутньому, за словами вчених, такі мультичастотні сенсори, які можна буде розмістити на одязі, будуть в змозі виробляти понад мікровата електрики. Це небагато, проте такої потужності повинно вистачити для живлення, наприклад, одного або декількох мікропроцесорів.
Датчик (зліва) і ультра-широкосмугова спіральна антена, які були надруковані на папері за допомогою струменевої технології
Датчик (зліва) і ультра-широкосмугова спіральна антена, які були надруковані на папері за допомогою струменевої технології
Таким чином, блок живлення у вигляді бездротових датчиків незабаром буде доступний за дуже низькою ціною. Це буде сприяти його широкому застосуванню в різних галузях: хімічній, біологічній, військовій промисловості та індустріальному проектуванні.

Якщо ж з'єднати цю технологію з іншими способами видобутку електроенергії, наприклад, з сонячними панелями, то заряджені днем ​​акумулятори вночі не будуть розряджатися. Подібне рішення, як вважають автори розробки, зможе забезпечити електроживленням пристрої, що потребують більше 50 мілліватт - такої потужності вже може вистачити для більш-менш тривалої роботи мобільного телефону.

В ході випробувань вчені успішно "заживили" датчик температури, використовуючи електромагнітну енергію, отриману від телевізійного передавача, який перебував на відстані 500 метрів. Зараз готується ще один експеримент, в ході якого вони збираються активувати мікропроцесорний мікроконтроллер - просто тримаючи його в повітрі.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Технології»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Російське духовенство завжди навчало паству свою не пізнавати і любити Бога, а тільки боятися чортів, яких воно ж і розплодило зі своїми попадями ”
Василь Ключевський

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.