Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Астрономи склали карту потенційно придатних для життя місць у нашій галактиці

У світі науки 4910 переглядів

Опубліковано - 12.07.2011 14:38 | Всі новини | Версія для друку

Астрономи склали карту потенційно придатних для життя місць у нашій галактиці
Астрономи склали карту потенційно придатних для життя місць у нашій галактиці
Учені склали карту нашої галактики, де з більшою вірогідністю можуть бути планети, придатні для живих організмів, повідомляє Astrobiology.

За підрахунками вчених, близько 1,2% зірок Чумацького Шляху можуть бути оточені планетами, придатними для життя.

Головною умовою зародження життя, згідно з сучасними уявленнями, є наявність рідкої води - універсального розчинника, необхідного для обміну речовин. Вода може залишатися в рідкому стані в дуже вузькому інтервалі температур, тому життя може існувати в дуже вузькому діапазоні відстаней від зірки.

На виникнення життя можуть впливати і галактичні чинники - наприклад, вибухи наднових по сусідству можуть повністю знищити все живе. Крім того, вплив сусідніх зірок може дестабілізувати орбіти планет, ведучи їх із "зони життя". Згідно з чинними уявленнями, зона галактики, де умови порівняно сприятливі для життя, являє собою "бублик" - тор навколо центру галактики діаметром приблизно 20-30 тисяч світлових років.

Однак автори статті, канадські і американські астрономи під керівництвом Майкла Гованлока з Гавайського університету, показали, що галактична зона життя може бути влаштована значно складніше. Вони розробили модель населених зон у нашій Галактиці, з огляду на останні дані про планети за межами Сонячної системи.

Зокрема ці дані свідчать, що планети з більшою ймовірністю утворюються біля зірок з високою металевістю - більшою часткою важких елементів. Також важких елементів більше в тих районах галактики, де багато наднових. Однак ті ж наднові при вибуху буквально стерилізують навколишній простір.

Враховуючи баланс цих та інших факторів, вчені з'ясували, що зона населеності в галактиці може бути значно ширшою, ніж передбачала модель тора - населені планети могли опинитися і на околиці, а також значно вище і нижче площини галактики.

"За нашими розрахунками, близько 1,2% всіх зірок у будь-який момент історії галактики можуть мати планети, здатні підтримувати існування складних форм життя", - пишуть вчені.

У цілому, в приблизно 4 мільярди планетних систем в нашої Галактики існують або існували планети з умовами, придатними для життя (загальна кількість зірок у Чумацькому Шляху оцінюється в 200-400 мільярдів). Однак 75% планет в цих системах можуть перебувати в приливному резонансі зі своїми світилами, коли одна їх сторона завжди повернена до зірки. В результаті на світлій стороні планети будуть панувати вкрай високі температури, а на темній буде страшний холод.

Нагадаємо, наприкінці березня астрономи після аналізу даних, зібраних телескопом Кеплер, дійшли висновку, що Чумацький Шлях може містити близько двох мільярдів планет, подібних до Землі.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Знання певних принципів легко компенсує незнання деяких фактів ”
К. Гельвецій

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.