Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Пристрасті навколо української ГТС: у Кремлі не можуть спати спокійно

Газоват 4999 переглядів

Опубліковано - 13.07.2011 10:56 | Всі новини | Версія для друку

Пристрасті навколо української ГТС: у Кремлі не можуть спати спокійно
Пристрасті навколо української ГТС: у Кремлі не можуть спати спокійно
Росія та Німеччина зацікавлені у створенні тристороннього газотранспортного консорціуму з Україною. У Києві існує думка, що Україна може самотужки модернізувати ГТС.

Майже 53 відсотки українців підтримують ідею співпраці України з Євросоюзом та Росією під час модернізації української ГТС – принаймні так стверджують науковці київського Інституту імені Горшеніна, посилаючись на власне опитування. З результатами дослідження учасників круглого столу, присвяченого майбутньому газотранспортною системи, ознайомив представник цього дослідницького центру Володимир Застава.

Директор Центру ім. Бердольда Бейца при Німецькому товаристві з питань зовнішньої політики Олександр Рар, виступаючи на форумі в Києві, нагадав, що частина української ГТС побудована німецькими фірмами. Хоча це було 35 років тому, німецькі фахівці добре знають українську газотранспортну систему, мають технічне устаткування і капітал, сказав Рар. Він запевнив, що Берлін готовий повернутися до ідеї тристороннього газотранспортного консорціуму за участі Росії, України та ЄС, якщо з Києва надійде відповідний сигнал.

Ідею консорціуму підтримав і гендиректор Фонду національної енергетичної безпеки Росії Костянтин Сімонов. Він зауважив, що спорудження обхідних газогонів - Північного та Південного потоків – «дозволить взагалі прибрати Україну з газового транзитного бізнесу». Сімонов закликав «виключити політику з проблеми модернізації та спільного управління українською ГТС». Він наголосив, що «не висуває ультиматумів Україні, але щойно перша труба Південного потоку ляже в Чорне море, дискусія про українську ГТС стане безглуздою».

Український маршрут транзиту азійського газу лишається найдешевшим і найвигіднішим, а проекти російських обхідних газогонів мають на меті «підвищити політичну могутність Росії через можливість відімкнути Україну і цілу Східну Європу від газопостачання», - вважає політолог Олександр Палій. Він закликав не поспішати з вирішенням долі української ГТС. На його думку, треба протидіяти «спробам штучного банкрутства» «Нафтогазу України».

Суверенна модернізація

Росії газотранспортний консорціум вигідний, оскільки Москва хоче менше платити за транзит і використовувати всі потужності українських підземних газосховищ, продовжив Палій. Німеччина, за його словами, теж не проти «увійти в прибутки, які Україна потенційно може сама отримувати за транзит газу». Перевагу консорціуму експерт вбачає лише в тому, що таким чином можливо вдасться спонукати Росію і надалі використовувати українські потужності.

Депутат Верховної Ради від фракції БЮТ Сергій Пашинський послався на експертні оцінки, згідно з якими, без модернізації пропускна здатність української ГТС здатна безаварійно задовольняти постачальника та споживачів газу ще 20 років. Водночас він визнав, що сучасні газокомпресорні технології дозволили б заощаджувати на транзиті сотні мільйонів доларів щороку. Депутат підрахував, що вартість модернізації української ГТС оцінюється в 2,6-3 мільярди доларів. Саме такі гроші, за його словами, Україна щороку отримує за транзит російського газу до Європи. Отже, може сама взятися за модернізацію.
Україна в системі Європейських ГТС
Україна в системі Європейських ГТС

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Є речі, котрі неможливо пояснити. Є голос, що керує нами...”
Микола Гоголь

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.