Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Учені з’ясували, яким чином людина “покидає своє тіло”

У світі науки 5132 перегляди

Опубліковано - 15.07.2011 17:24 | Всі новини | Версія для друку

Учені з’ясували, яким чином людина “покидає своє тіло”
Учені з’ясували, яким чином людина “покидає своє тіло”
Вчені з’ясували, чому деякі люди переживають галюцинації, пов’язані з покиданням своєї фізичної оболонки - “виходити з себе” їх змушує особлива частка мозку.

Галюцинації і сни, в яких люди переживають вихід з власного фізичного тіла, прийнято пов'язувати з порушеннями психіки. Феномен цей вивчений мало, проте відомо, що такі переживання можуть бути викликані душевними травмами, зневодненням, прийомом психоделіків. Як показує медична практика, трапляються ці галюцинації в різний час життя і у цілком здорових людей.

Британські вчені вирішили зрозуміти, що відбувається в голові здорових людей, знайомих з такими переживаннями. За даними психологів, приблизно кожна десята здорова людина коли-небудь у житті відчувала те, що психологи називають "досвідом поза тілом" (Out-of-body experience - OBE).

Вчені встановили, однак, що в студентському середовищі цей показник коливається від 20 до 25%.

"Схоже, всіх нас можна розділити за рівнем того, наскільки нестабільна й нестійка робота нашої скроневої частки, і тому деякі люди більш чутливі до таких переживань", - пояснив автор дослідження Джейсон Брейтуейт з Бірмінгемського університету (University of Birmingham).

Скронева частка є частиною кори головного мозку, що відповідає за вищу нервову діяльність людини. Вона відповідає за інтерпретацію сигналів, що надходять від органів почуттів та іншої інформації, що виходить від тіла, і співвідносить її з "картою тіла".

Це дозволяє людині завжди відчувати себе всередині її фізичної оболонки. Якщо ця інтерпретація порушується, людина може відчувати себе на час покинув своє тіло.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Підозр у людини тим більше, чим менше вона знає”
Френсіс Бекон

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.