Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Києві відкрилася виставка архівних документів про Голодомор 1932-33 років

Подія дня 7910 переглядів

Опубліковано - 24.11.2006 18:13 | Всі новини | Версія для друку

Народ, який не знає своєї історії, може повторити її знову...
Народ, який не знає своєї історії, може повторити її знову...
Президент України Віктор Ющенко ще раз заявляє про необхідність визнати Голодомор 1930-х років в Україні геноцидом українського народу. Про це він сказав у ході церемонії відкриття виставки архівних документів про голодомор у 1932-1933 роках в Україні “Розсекречена пам'ять”.

"Десятки парламентаріїв світу висловили позицію щодо нашій історії. Я хочу закликати всіх українських політиків визначитися щодо цього питання, бути мужніми, встати з колін і назвати цю сторінку історії", - сказав В.Ющенко. Він наголосив, що "це є геноцидом, тому що знищення десяти мільйонів - це масове знищення народу".

В.Ющенко також нагадав, що в законопроекті "Про Голодомор 1932-1933 років в Україні", внесеному у Верховну Раду України, він запропонував запровадити в Україні адміністративну відповідальність за висловлювання, що заперечують те, що в 30-х роках минулого століття був геноцид українського народу. Глава держави повідомив, що в європейському законодавстві в багатьох країнах існує кримінальна відповідальність, якщо хтось заперечує існування Голокосту.

У свою чергу керівник Служби безпеки України Ігор Дріжчаний в інтерв'ю журналістам сказав, що виставку, презентація якої відбулася в Києві, планують показати в багатьох країнах світу. За його словами, документи з архівів СБУ, представлені на виставці, - це лише частина розсекречених свідчень, листів, фотографій. Усього вони налічують п'ять тисяч сторінок. Документи включають директивні документи органів радянської влади, архівні кримінальні справи, листи, фотографії.

25 листопада в Україні відзначають День пам'яті жертв голодоморів і політичних репресій. За матеріалами Українського інституту національної пам'яті, треба розрізняти голодомор в Україні й акт геноциду українського народу. Голодомор тривав кілька років, починаючи з 1930 і до 1933 років. Його спричинили дуже високі податки, запроваджені ЦК ВКП(б) і Раднарком СРСР на українські села, як і на інші сільські райони колишнього Радянського Союзу - Кубань, Поволжя і Казахстан. За даними перепису населення, за 12 років населення України зменшилося на 8 млн. людей, і це є результатом голодомору.

Акт геноциду - цілеспрямовані дії влади протягом жовтня, листопаду, грудня 1932 року і січня-березня 1933 року. Він відрізнявся постановами і діями влади, спрямованими на вимирання людей. Відповідно до постанови ЦК ВКП(б) і Раднаркому, на зовнішніх кордонах і на залізницях запровадили режим недопущення виїзду жителів українських сіл в інші області СРСР для закупівлі хліба. Загальна кількість жертв Голодомору, яку називають різні дослідники України, Росії, США, Швеції та інших країн, - 7-10 млн. людей.

Україна не звинувачує Росію в Голодоморі

Президент України Віктор Ющенко заявив, що українська держава не звинувачує Російську Федерацію в Голодоморі 1932-1933 років.

"Мова не йде про адресний осуд, оскільки держави і режиму, що став причиною трагедії, сьогодні не існує", - сказав Ющенко на зустрічі з представниками російських ЗМІ, акредитованими в Україні, повідомляє РІА "Новости".

Він зазначив, що це питання не має бути подразником в українсько-російських відносинах. "Якщо правильно сформулювати цілі, якщо ми прямо подивимося один одному в очі, і якщо хочемо сказати людям правду, то подразники зникнуть", - наголосив український Президент.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Подія дня»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Світ відповідав розмірам людини,
І людина була мірилом всіх речей”

Михайло Волошин

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.