Аратта - На головну

7 травня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Дніпропетровську розробили двигун, який за три дні доставить ракету на Місяць

Технології 7024 перегляди

Опубліковано - 18.08.2011 21:37 | Всі новини | Версія для друку

 У Дніпропетровську розробили двигун, який за три дні доставить ракету на Місяць
У Дніпропетровську розробили двигун, який за три дні доставить ракету на Місяць
Дніпропетровські вчені розробили двигун злітно-посадочного модуля для доставки дослідницької апаратури на поверхню Місяця і Марса.

Цей проект здобув призове місце в міжнародному конкурсі космічних напрацювань «Політ у майбутнє». Розробка українських вчених принципово нова. До того ж, сам двигун в десятки разів дешевший за аналоги іноземного виробництва. Як скоро проект можуть втілити в життя, коли українці можуть розпочати досліджувати Місяць і Марс?

Двоє молодих співробітників конструкторського бюро «Південне», яким ще не виповнилось і тридцяти, та їхній науковий керівник – ось і вся група, яка працювала над розробкою. В основу свого винаходу, кажуть, поклали напрацювання 40-річної давнини: за радянських часів дніпропетровські конструктори працювали над проектами обладнання для польотів на Місяць, але потім їх згорнули.

Дніпропетровський двигун-модуль, пояснюють творці, – це маленький космоліт. Він може сісти на планету, взяти проби і знову злетіти в космос, де його підбере великий космічний корабель.

Профінансують розробку Китай чи США?

«Ми використали якісь наші напрацювання, якісь – готові рішення, але запровадили й принципово нові технології. Зокрема, в системі постачання пального, що дозволило покращити технічні характеристики двигуна. За нашим бізнес-планом, через 8 років має наступити окупність», – сказав молодий науковець Андрій Кухта.

Головна ж особливість розробки, кажуть творці, та, що її вже можна застосовувати на практиці. Вчені зазначають: конструювання готові розпочати хоч зараз, а за чотири роки вже продемонструють і сам диво-двигун, на якому ракета за 2-3 дні долетить до Місяця і за 260 днів – до Марса.

«Цей двигун затребуваний: існує багато програм з освоєння космічних тіл, об’єктів космічного простору. Двигуна із такими, як у нас характеристиками і з такою вартістю, немає у світі», – зазначив розробник Микола Ковальчук.

Але поки реалізація проекту наштовхується на фінансову перешкоду. За словами вчених, щоб зробити двигун «у залізі», треба понад 4 мільйони доларів США. Це, кажуть, небагато в порівнянні з сумами, які витрачають на інші космічні розробки. Та все ж коштів поки ніде взяти, зазначає науковий керівник Володимир Шульга. За його словами, в Україні наразі нема державної програми вивчення космічних об’єктів.

«В Україні діє космічна програма до 2032 року, але в ній немає ні пілотованих, ні посадочних проектів. На сьогодні немає. Але є проекти розробки нових носіїв, інше питання, як програма буде фінансуватись», – каже науковий керівник проекту.

Розробники зазначають: швидше за все, інвестором проекту буде приватна компанія з однієї із країн, які вкладають великі кошти в космічну індустрію, – це можуть бути США, Китай, Індія, а також країни Євросоюзу.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Технології»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків”
Юрій Липа

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.