Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Більшість придатних для життя планет - пустельні

У світі науки 5135 переглядів

Опубліковано - 7.09.2011 09:31 | Всі новини | Версія для друку

Більшість придатних для життя планет - пустельні
Більшість придатних для життя планет - пустельні
Вчені Токійського університету провели дослідження, в результаті якого виявилось, що абсолютна більшість планет, що придатні для життя є пустельними. Це зумовлено тим, що планета з таким кліматом може утримувати життя при більш несприятливих умовах ніж планети типу Землі.

Досі вважалося, що найбільш поширеними з придатних для життя планет є багаті водою світи, такі як Земля, але моделювання, проведене вченими з Токійського університету, спростовує цю гіпотезу і свідчить про перевагу пустельних посушливих планет.

Одним із цікавих результатів цього відкриття є припущення, що Венера могла бути придатною для життя зовсім недавно - лише 1 млрд років тому.

На Землі майже скрізь, де є вода, є і життя. Таким чином, вчені зробили висновок, що більшість живих організмів в галактиці зосереджені саме на водних планетах.

Однак, щоб вода могла існувати в рідкому стані, планета повинна перебувати в досить вузькій жилій зоні - на певній відстані від центральної зірки, інакше вода замерзає або випаровується.

Тим не менш, посушливі планети з рідкісними водяними оазисами, можуть стати домівкою для життя, що успішно зображено на прикладі планети Арракис з фільму "Дюна".

Відсутність океанів рідкої води на поверхні означає, що планети типу Арракиса можуть розташовуватися в набагато більш широкій жилій зоні, ніж водні планети типу Землі.

Справа в тому, що пустельна планета має на поверхні менше води, снігу і льоду, які відбивають сонячне світло назад в космос. Тому вони поглинають більше тепла і можуть підтримувати життя, навіть перебуваючи за межами жилої зони характерною для планет земного типу.

Крім того, занадто мала кількість водяної пари в надзвичайно сухий атмосфері пустельній планети не дозволяє розвинутися парниковому ефекту, а значить - жила зона розширюється ще й у бік центральної зірки.

Японські вчені створили просту тривимірну модель пустельній планети розміром із Землю. Для цього вони взяли модель Землі, залишили без змін швидкість обертання, атмосферний тиск і рівень вуглекислого газу, але видалили океани, рослинність, а також заблокували грунтові води під поверхнею.

В результаті дослідники виявили, що жила зона пустельній планети була в три рази більше, ніж водної. Повне заморожування водної планети відбувається, коли кількість сонячного світла зменшується на рівень нижче 72-90% від того, що отримує Земля.

З іншого боку, пустельна планета краще чинить опір глобальному похолоданню і замерзає при рівні сонячного випромінювання 58-77%.

Коли мова йде про нагрівання, землеподібна планета здатна витримати 135% від сонячного випромінювання, яке отримує наша Земля. У свою чергу, пустельна планета може отримувати 170% випромінювання і залишатися придатною для життя.

Все це означає, що жила пустельна планета може бути далі від центральної зірки, ніж планета на зразок Землі. У екваторіальній зоні таких планет занадто жарко для існування життя, але ближче до полюсів умови більш комфортні і можлива наявність невеликих озер і річок.

Нагадаємо, що днями вчені знайшли нову планету придатну для життя.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Людина – це духовна істота. Саме тепер на часі звернення до традицій і духовності рідного народу. Чесність, щирість, мудрість – ось що вимагається від нових людей України. Потрібна Нова Січ – Духовна Січ! ”
О.Бердник, український філософ і письменник, засновник Української Духовної Республіки

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.