Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Повітря мегаполісів пошкоджує мозок і призводить до депресії

Охорона здоров`я 10026 переглядів

Опубліковано - 8.09.2011 18:28 | Всі новини | Версія для друку

Чи зможе в такому місті вижити нормальна людина?
Чи зможе в такому місті вижити нормальна людина?
Зазвичай вченими досліджується вплив «міського» повітря на роботу легенів і серця. Дослідники з університету Огайо вирішили дізнатися, як на забруднене повітря реагує мозок.

Експерименти вчені проводили на мишах. Протягом 10 місяців миші дихали тим, чим дихає середньостатистичний городянин. Повітря у спеціальній камері було забруднене вихлопними газами, фабричним димом, пилом в тій же концентрації, яка фіксується у великих містах. Цією сумішшю миші дихали по шість годин на день п'ять днів на тиждень. Контрольна група мишей дихала нормальним повітрям.

Через 10 місяців, - а це майже половина життя миші - гризунам пропонували нескладне завдання. Треба було знайти норку, втікши з кола яскравого світла, у яке їх розміщували дослідники. Експеримент показав, що миші, що дихали забрудненим повітрям, у перших тестах шукали норку довше, ніж миші, що дихали повітрям профільтрованим, нормальним.

У наступних же тестах миші-«городяни» і зовсім забули шлях до норки, не змогли її знайти. Крім того, миші, що дихали брудним повітрям, поводилися більш тривожно і демонстрували ознаки депресивного стану.

За словами автора дослідження Лори Фонкен (Laura Fonken), «крім явного розладу пам'яті, зниження здатності до навчання, депресивності і тривожності, ми виявили і серйозні фізичні ушкодження мозку мишей, що дихали брудним повітрям». У гіпокампі піддослідних мишей вчені знайшли вогнища запалення. Забруднене повітря також негативно вплинуло на будову і функціонування нейронів.

На думку дослідників, «тривалий вплив забрудненого повітря вкрай негативно позначається на роботі мозку, знижує здатність до навчання, призводить до підвищення рівня тривожності і до депресії».

Дослідження опубліковане в журналі Molecular Psychiatry, повідомляє Infox.ru.

Раніше було встановлено, що мешканці мегаполісів живуть на 10 років менше, ніж мешканці маленьких міст і сіл.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Охорона здоров`я»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Слово, що йде від серця, проникає в серце”
Нізамі

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.