Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Слідство у справі Литвиненка дає результати

Світ навколо нас 7144 перегляди

Опубліковано - 30.11.2006 21:39 | Всі новини | Версія для друку

Слідство у справі Литвиненка дає результати
Слідство у справі Литвиненка дає результати
Через тиждень після таємничої смерті Олександра Литвиненка у Лондонській лікарні, слідство у четвер провело перший офіційний розгляд попередніх даних у справі.

Повідомляючи про це міністр внутрішніх справ Британії Джон Рід підтвердив, що у колишнього агента російських спецслужб виявили радіоактивну отруту і сліди цієї отрути знайдені у кількох інших місцях:

«Я підтвердив, що сліди радіоактивного ізотопу Полонію – 210 були виявлені у аналізах сечі аналізах пана Литвиненка і в кількох місцях у Лондоні. На сьогодні обстежують 24 місця. Фахівці підтвердили сліди забруднення у приблизно 12-ти з цих місць».

Джон Рід зауважує, що не має можливості говорити більше у справі, яку веде поліція. Буквально кількома годинами перед цією заявою стало відомо, про сліди радіоактивної речовини на кількох літаках британськї авіакомпанії British Airways.

Офіційні джерела не дають відповіді на питання чи слід у літаках також залишив полоній чи це щось інше.
Але смерть російського спецслужбіста перетворилася ще й на проблему безпеки країни і можливої загрози для здоров’я багатьох людей.

Кореспондент Бі-Бі-Сі Роб Норіс довідався подробиці:

«Два з тих літаків, які обстежують, за останні тижні здійснили понад 200 перельотів між Москвою, Лондоном, Барселоною, Франкфуртом та Афінами. British Airways намагається вийти на зв'язок з понад 30-ма тисячами пасажирів і працівників. Компанія каже, що ризик для громадськості невеликий, але стурбованим дають можливість проконсультуватися з фахівцями».

Лише газети дозволяють собі припущення, що забруднені літаки чітко вказують на слід убивць Литвиненка, що тягнеться до Москви.
Таймс пише, що одна з версій полягає у тому, що отруювач чи його спільники самі могли бути заражені полонієм. Журналістські вивчення часу і маршрутів літаків дають підстави припускати, що отрута могла прибути до Лондона за тиждень до того, як Литвиненкові стало погано.

Пояснення фахівців з вуст Пат Труп, яка керує британською агенцією охорони здоров’я лише додає запитань.

«Така радіація далеко не переноситься. Вона не проникає через папір і не може проходити через шкіру. Вона може виходити назовні лише з виділеннями людського тіла. Отже від людини сліди могли би з’явитися, якщо вона б дуже спітніла. Отже залишати подібне забруднення не так просто. І ще меншою є можливість, щоб хтось цими солідами забруднення заразився».

Зараження подібною речовиною може відбутися лише, коли людина приймає отруту всередину. Це до певної міри напевне заспокоює пасажирів, але не дає очевидних відповідей слідству.

Щоправда справа з літаками, які літали до Москви створила умови, коли росіяни, як це раніше зробив президент Путін не можуть просто відмахуватися від запитань.

Кремлівський представник Анатолій Сазонов заявив:

«Насамперед наші лідери на найвищому рівні засвідчили політичну волю Росії повністю співпрацювати в усіх аспектах цієї справи. З іншого боку цей сигнал, наскільки ми можемо бачити, отримали і наші англійські колеги».

Власне політика найвищого керівництва Росії та зокрема президента Путіна у цій справі ще донедавна виявлялася радше у роздратованості будь-якими натяками на причетність Москви. Кореспондент Бі-Бі-Сі у Москві Джеймс Роджерс каже, що інформація про радіацію на московських авіарейсах змушує росіян до серйозного сприйняття прохань з Лондона.

«Поки медики зважують можливі наслідки для здоров’я, інші думають про можливі політичні та дипломатичні ускладнення. Очевидно, що уся ця справа розчарувала і роздратувала адміністрацію президента Путіна, особливо її вплив на візит пана Путіна де Гельсінкі, де він на самміті ЄС минулого тижня був змушений відповідати на питання про смерть Литвиненка. Тоді російський лідер погрожував обуренням і висловлював сподівання, що Британія, як тоді було сказано, не розпалюватиме безпідставні політичні скандали».

Принаймні злива повідомлень пов’язани,х чи як виглядає пов’язаних, зі смертю Литвиненка свідчить, що поліція виявляє нову інформацію. Ще кілька днів тому наголос робився на тому, що причини смерті росіянина у Лондоні могли залишитися таємницею назавжди.

Слідство може отримати нові дані у п’ятницю, коли відбудеться розтин тіла померлого. Окрім фахівців британської поліції на обстеженні буде присутній патолог призначений родиною Олександра Литвиненка.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минуле корисне тільки в тому сенсі, що вказує нам шляхи та засоби до розвитку”
Генрі Форд

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.