Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Комета, яка проскочила біля Сонця, втратила хвіст

У світі науки 7080 переглядів

Опубліковано - 19.12.2011 11:06 | Всі новини | Версія для друку

Комета, яка проскочила біля Сонця, втратила хвіст
Комета, яка проскочила біля Сонця, втратила хвіст
Комета C/2011 W3 (Lovejoy) пережила тісне зближення з Сонцем. Наша зірка відірвала кометі хвіст, але залишила голову, повідомляють в обсерваторії SOHO.

"Якимось чином вона пережила майже годинне занурення в сонячну корону, температура якої становить кілька мільйонів градусів, і з'явилася знову в полі зору коронографа LASCO (на борту SOHO) і SECCHI (апарати STEREO), майже такою ж яскравою як до цього! Єдина помітна втрата — хвіст", — йдеться в повідомленні на сайті програми дослідження сонцегризучих комет дослідної лабораторії ВМС США.

Вчені були певні, що комета повністю випарується ще до проходження перигелію. Напередодні космічна обсерваторія SOHO зафіксувала, як комета, яскравість котрої сягнула -4 зоряної величини (яскравості Венери), сховалася за диск Сонця.

Потім інший орбітальний сонячний телескоп, SDO, зафіксував, як із-за горизонту світила з'являється туманна хмарка — власне комета чи її залишки.

Нагадаємо, в ніч із 15 на 16 грудня на небосхилі з'явилася найбільш яскрава комета C/2011 W3 (Лавджоя), саме в ці дні вона досягла максимальної яскравості й стала яскравішою з найяскравіших планет.

Комета C/2011 W3 була виявлена австралійським астрономом-любителем Террі Лавджоєм 27 листопада. Спочатку він думав, що плямка на знімках — дефект зображення, проте воно з'явилося і в наступні дні. Потім спостереження підтвердили інші вчені й обсерваторії, і 2 грудня Центр малих планет Міжнародного астрономічного союзу офіційно оголосив про відкриття.

Комета Лавджоя відноситься до сімейства Крейца, групи сонцедряпальних комет, описаної наприкінці 19-го століття німецьким астрономом Генріхом Крейцом. Згідно з сучасним уявленням, ці об'єкти — залишки зруйнованої близько двох тисяч років тому гігантської комети. Щодня кілька таких комет пролітає біля Сонця і розпадається, проте більшість з них невеликі й малопомітні.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли я ознайомився з партіями марксистів, соціалістів, лібералів та демократів, то за спиною кожної з них я побачив хитрий писок жида”
Іван Франко

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.