Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Особлива частина мозку заважає людям зраджувати “залізні принципи”

У світі науки 8505 переглядів

Опубліковано - 23.01.2012 10:07 | Всі новини | Версія для друку

Особлива частина мозку заважає людям зраджувати глибокі переконання
Особлива частина мозку заважає людям зраджувати глибокі переконання
Найглибші переконання людини – релігія, національна ідентичність і етичний кодекс – обробляються особливою ділянкою мозку, на відміну від менш значимих принципів, від яких людина може відмовитися під тиском або за відповідної матеріальної нагороди.

Про це пишуть науковці у статті, опублікованій в журналі Philosophical Transactions of the Royal Society, повідомляє Кореспондент.net.

Грегорі Бернс з університету Еморі в Атланті (США) і його колеги розробили дотепну методику для вивчення того, як мозок людини обробляє глибокі переконання.

Вони набрали 32 добровольців, за станом мозку яких спостерігали за допомогою функціонального магнітно-резонансного томографа.

У цей час добровольці мали дивитися на дисплей комп'ютера, на який виводилися твердження, з якими можна було погодитися чи не погодитися, натиснувши на певну кнопку на пульті.

Ці висловлювання стосувалися особистості добровольця: частина з них була невинною, на кшталт "ви п'єте чай", тоді як інші належали до гострих соціальних питань – "ви підтримуєте право осіб нетрадиційної орієнтації на шлюб" або "ви є прихильником заборони абортів".

Після завершення комп'ютерного опитування у справу вступали вчені – вони пропонували учасникам експерименту відмовитися від свого попереднього твердження.

За підпис на "документі", що підтверджував відмову від принципу, вчені пропонували своїм підопічним до 100 доларів, залежно від гостроти питання.

"Ми використали цей аукціон як засіб для перевірки вірності своїм принципам в кожному конкретному випадку. Якщо людина відмовлявся брати гроші за зміну думки, ми вважали це твердження священним. Але якщо вона приймала хабар, ми відносили дане твердження до числа тих, від яких він був готовий відмовитися", - продовжив Бернс.

Після цього вчені вивчили знімки томографа і відзначили ті частини мозку, які були особливо активні під час відмови від хабара. З'ясувалося, що в ухваленні цього рішення задіяні ліва частина скронево-тім'яної вузла і частина кори лівої півкулі.

Вважається, що перша ділянка відповідає за оцінку моральності дій, тобто, чи була та чи інша дія хорошою чи поганою. Другий регіон мозку задіяний в підтримці дисципліни і уваги.

Дослідники зазначають, що зони мозку, пов'язані з очікуванням і отриманням нагороди, не були активні під час "захисту" фундаментальних цінностей. Ситуація змінювалася на зворотну в тих випадках, коли добровольці змінювали свою думку і забирали гроші.

Крім того, активність у центрах "принципів" мозку була дещо вищою у тих людей, які вважали себе активними учасниками будь-яких соціальних груп – церкви, клубу спортивних уболівальників або шанувальників музичної групи.

"Більшість суспільно-політичних стратегій урядів включають в себе набір заохочувальних заходів і покарань. Наше дослідження продемонструвало абсолютну безглуздість таких стратегій у тих випадках, якщо хтось намагається раціонально переконати людей відмовитися від їх священних переконань, так як залізні принципи обробляються не в тій частині мозку, якої людина оцінює вигоду від заохочень", - підсумовує Бернс.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Від Трипілля українці як солідаристи тяжіють до кооперативної співпраці, але у 1929 році більшовики перетворили на колгоспи та радгоспи численні сільськогосподарські товариства, машинові товариства, товариства спільного оброблення землі, тощо...”
Юрій Липа

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.