Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Влада проФФесіоналів творить феномен “електоральної економіки”

Зона економічного дива 16026 переглядів

Опубліковано - 24.01.2012 12:00 | Всі новини | Версія для друку

Влада проФФесіоналів творить феномен “електоральної економіки”
Влада проФФесіоналів творить феномен “електоральної економіки”
Торгівці нафтопродуктами оскаржують штрафи Антимонопольного комітету в судах і вимагають від влади дотримуватись ринкових принципів.

Так нафтотрейдери реагують на намагання влади посилити ціновий контроль.

Завдяки успішним оскарженням в судах штрафів Антимонопольного комітету, оператори ринку нафтопродуктів торік не сплатили жодної гривні, повідомив на прес-конференції в Києві президент Асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" Леонід Косянчук. Він заявив, що через "дуже сильний тиск держави на ринок у плані ціноутворення", п'ять місяців минулого року великі мережі нафтотрейдерів працювали собі на збиток, а дрібні мережі – з нульовою рентабельністю. І що лише загроза тотальних банкрутств і втрати десятків тисяч робочих місць в галузі примусила уряд послабити контроль за цінами.

Косянчук звинуватив владу у тому, що вона формує "не економічно обґрунтовані ціни на нафтопродукти, а такі, які їй хотілося б бачити". Він пояснив це тим, що в президентській адміністрації почали працювати люди, які дуже далекі від ринку", а також намаганням цих людей справити "певний тиск на деяких учасників ринку". Косянчук нагадав, що згідно з Господарчим кодексом, ціни на продукцію встановлює не влада, а сам підприємець залежно від кон'юнктури ринку. І наголосив, що втручання влади лише призводить до зростання цін, а "на сьогодні ціна 10,5 - 10,6 гривень за бензин А-95 – економічно обґрунтована ціна".

«Електоральна економіка»

Своєю чергою, колишній міністр економіки та екс-голова Держфінпослуг Віктор Суслов попередив, що крім створення 19 грудня Держінспекції з контролю за цінами, до парламенту в листопаді був поданий проект закону про ціни та ціноутворення. Його запровадження надає великі повноваження уряду та органам державної влади встановлювати, формувати і застосовувати ціни. "У статті 11 говориться, що вільні ціни встановлюються тільки в тих випадках суб'єктами господарювання, і тільки на ті товари, на які не встановлені державні регульовані ціни", – зазначив Суслов.

Експерт Українського інституту публічної політики Максим Борода додав, що посилення державного регулювання цін невипадково припадає на рік парламентських виборів в Україні. На його думку, в державі будується «новий господарчий лад», не подібний ані до ринкової, ані командно-адміністративної економіки. "В нас державна політика прив'язана до виборчих циклів та провадиться не з міркувань економічної доцільності, а з необхідності готуватися до виборів. Це – електоральна економіка", – сказав експерт.

Від “Аратти”: насправді ж феномен українського ринку нафтопродуктів - у його непрозорості. А тому, ринком це назвати можна хіба що умовно.

Кожен розуміє, що непрозорість - це корупція. А корупційні стосунки ніколи не були стимулом ринкового ціноутворення. Тому сутність феномену "електоральної економіки" полягає в демагогії влади, яка на словах бореться з необгрунтованим ціноутворенням, а насправді - використовує державну владу для особистого збагачення посадовців чи то судової, чи то виконавчої влади.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Зона економічного дива»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шануй, Україно, святині свої! Бо вони ж – всесвітньої, загальнолюдської ваги; земна цивілізація виросла з них.”
Юрій Шилов

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.