Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Імітація боротьби з піратством, як прикриття силового переділу ринку

Скандал 4442 перегляди

Опубліковано - 6.02.2012 14:24 | Всі новини | Версія для друку

Імітація боротьби з піратством, як прикриття силового переділу ринку
Імітація боротьби з піратством, як прикриття силового переділу ринку
Українська влада хоче активно боротися з інтернет-піратством. Утім, методи, якими вона це робить, викликає багато питань у суспільства і бізнесу. Це засвідчив приклад ex.ua.

Боротьба з кіберзлочинцями та інтернет-піратами записана серед пріоритетних напрямків діяльності міністерства внутрішніх справ України на 2012 рік. Минулого тижня управління з боротьби проти кіберзлочинності МВС порушило кримінальну справу проти популярного файлообмінника ex.ua за порушення авторського права. Утім, звинувачення в піратстві правоохоронці не змогли обґрунтувати, і вже за день МВС відкликало вимогу про блокування домену ex.ua.

Експерти сходяться на тому, що закон про авторське право в Україні використовують не для реальної боротьби з неліцензійними програмами та контентом, а для переділу ринку й тиску на бізнес. «Часто під виглядом боротьби з піратством в Україні проводять рейдерські захоплення компаній. З ex.ua справу теж сфабрикували для того, аби змінився власник цього ресурсу. І міліція в цьому допомагала, - прокоментував Deutsche Welle голова Асоціації розвитку інтернет-простору Віктор Левандовський. - Закон про авторське право в Україні використовують тоді, коли потрібно когось покарати чи забрати бізнес».

Почати із себе

За підрахунками Асоціації розвитку інтернет-простору, ліцензійні ІТ-продукти в Україні займають лише 5% продажів на ринку програмного забезпечення. Такі мізерні показники аналітики пояснюють низьким рівнем доходів в Україні й відсутністю «справжнього», а не точкового показного контролю за дотриманням авторського права. Навіть у Міністерстві внутрішніх справ зізналися, що 47% їхнього програмного забезпечення є неліцензійним. «Ведеться робота, щоб цей відсоток із кожним днем ставав все меншим і меншим», - виправдовується начальник прес-служби МВС Володимир Поліщук.

«Тож, чому б правоохоронцям не почати боротьбу з піратством спочатку у своїх кабінетах?» - запитує Левандовський. На його думку, Україні бракує державної програми підтримки ліцензійного продукту. Він вважає, що податкові пільги для фірм, які купують ліцензійні програми, були б гарним стимулом для наведення порядку і встановлення контролю на цьому ринку. «Наприклад, якщо фірма витратила 50 тисяч гривень на ліцензійні продукти, то на цю суму вона могла б автоматично не платити податок. Натомість більшим податком можна було б обкласти виробників програм. Тож, держава отримала б своє, і всі були б щасливі», - каже Левандовський.

Ліцензія, аби уникнути міліції

Однак поки що в Україні панують інші реалії. Дрібні споживачі користуються неліцензійними програмами, і відстежувати їх нереально. Натомість великий бізнес відмовляється від піратських програм і дбає про «ліцензійну чистоту», аби не мати проблем з правоохоронцями, наголосив в інтерв’ю Deutsche Welle наголосив Сергій Литвиненко, директор центрального українського офісу корпорації «Галактика», що постачає програмне забезпечення для підприємств. «Великий бізнес розуміє, що неліцензійні програми – це можливість на них натиснути. Правоохоронці вилучають комп’ютери. А вже потім розбираються, є в тебе ліцензія чи ні. А це час і втрачені можливості», - зауважив Литвиненко.

За його словами, великі виробники програмного забезпечення поступово відходять від продажу своїх розробок – замість цього вони пропонують своїм клієнтам програмне забезпечення безкоштовно, заробляючи лише на сервісному обслуговуванні цих програм.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

В цілому, люди працюють більш напружено й більш інноваційно, якщо їх не примушують. Зовсім інша картина там, де їм жорстко вказують, що робити”
Соічіро Хонда

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.