Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


ЄС припинив фінансування реформ в Україні через українських урядовців

Скандал 5089 переглядів

Опубліковано - 8.02.2012 12:26 | Всі новини | Версія для друку

ЄС припинив фінансування реформ в Україні через українських урядовців
ЄС припинив фінансування реформ в Україні через українських урядовців
Євросоюз припинив фінансування всіх програм бюджетної підтримки України обсягом понад 160 млн євро в рік через нецільове використання першого траншу на програми, що мають відношення до першого віце-прем’єра Андрія Клюєва.

Про це пише газета «Коммерсанть-Украина».

Раніше про труднощі з виділенням Україні фінансової допомоги заявив посол Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра в інтерв’ю агентству «ЛІГАБізнесІнформ».

За його словами, проблеми були викликані внесенням змін до закону «Про державну службу».

«Цей закон не відповідає європейським стандартам. Ми наполягали на тому, що він не повинен бути підписаний. Тепер ми призупинили програму на 70 млн євро, тому що не можемо реалізовувати її, коли навіть основне законодавство не відповідає нашим стандартам», - заявив посол.

Високопоставлений представник Єврокомісії роз’яснив виданню, що проблеми набагато масштабніші - припинена реалізація всіх секторальних програм бюджетної підтримки, в рамках яких Києву виділялося безоплатне фінансування. Закон «Про держслужбу» став лише формальною причиною для пред’явлення претензій, головною ж проблемою в Брюсселі вважають неефективний розподіл коштів, що виділяються.

Минулого року Єврокомісія вже заморожувала співпрацю з Україною після того, як парламент прийняв, а президент підписав зміни в закон про держзакупівлі, що суперечать рекомендаціям Євросоюзу. Влітку закон був відкоректований, що дозволило відновити фінансування. Однак, як з’ясувалося, перший же транш показав системні проблеми в освоєнні Києвом європейських грантів.

«У вересні (2011 року – Ред.) ми перевели 31 млн євро, які повинні були піти на програми енергозбереження. Однак ці кошти були витрачені не на заощадження, а на лінії електропередач, які з’єднували сонячні електростанції (СЕС) в Криму та Одеській області із загальною енергетичною мережею країни. Вам повинно бути ясно, про які СЕС йдеться, адже в Україні не так багато станцій, що мають відношення до Андрія Клюєва», - розповів виданню європейський чиновник.

Слід зазначити, що головним виробником сонячної енергії в Україні є компанія Activ Solar. Менеджером з її розвитку є син першого віце-прем’єра - Богдан Клюєв.

В результаті припинення фінансової підтримки з боку ЄС Київ не зможе отримати значні суми.

«На 2012 рік Україна вже запросила 88 млн євро. Ще 79 млн євро мають намір попросити офіційно найближчим часом, оскільки Київ виконав секторальні критерії для їх отримання. Але ми не перерахуємо жодного траншу до тих пір, поки не побачимо в Києві щирого прагнення виправити ситуацію. Ми можемо чекати тижні, місяці, навіть роки. Хоча я сподіваюся, обмежиться декількома місяцями », - підкреслив співрозмовник видання в Єврокомісії.

Радник президента, керівник Головного управління з питань міжнародних відносин адміністрації президента Андрій Гончарук запевнив, що в адміністрації знають про зупинку бюджетної підтримки ЄС.

«Це чималі гроші, вони потрібні Україні, і нам неприємно, що програма припинена. Президент доручив голові Міністерства фінансів Валерію Хорошковському розібратися в ситуації. Винні будуть покарані», - заявив Гончарук, додавши, що в рішенні Єврокомісії він «бачить тільки технічне, а не політичне підґрунтя».

У той же час в представництві ЄС в Україні відзначають, що для вирішення цієї проблеми Київ мусить зробити не тільки технічні, але і політичні кроки, зокрема, затвердивши необхідні законопроекти. В офіційному коментарі, який представництво направило у відповідь на запит йдеться, що «програми будуть перебувати в стані перегляду, поки уряд не наведе порядок в сферах управління державним фінансуванням, макроекономічної стабільності і в специфічних питаннях, пов’язаних із законом «Про державну службу».
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Особа, що не володіє мовою народу, на землі якого проживає, - гість або окупант, або раб цього окупанта”
Карл Маркс

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.