Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Геном «крижаної людини» Еці розшифрований майже повністю

У світі науки 8415 переглядів

Опубліковано - 1.03.2012 04:43 | Всі новини | Версія для друку

Зразок ДНК був виділений з тазової кістки Еці. (Фото S. Marco / EURAC.)
Зразок ДНК був виділений з тазової кістки Еці. (Фото S. Marco / EURAC.)
Мумія чоловіка, який жив 5300 років тому, була знайдена туристами в Альпах, поблизу італо-австрійського кордону, в 1991 році. Вона добре збереглася, ставши одним з найбільш ретельно вивчених трупів в історії науки.

Міжнародна дослідницька група опублікувала майже повний геном Еці. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Communications, повідомляє Компьюлента.

Уже відомо, що Еці страждав атеросклерозом, у нього були погані зуби, його тіло покривали татуювання, перед смертю він поласував м’ясом гірського козла, а у віці 45 років загинув від стріли, що встромилась йому в спину.

І це далеко не вся інформація, яку може надати мумія, підкреслює провідний автор роботи Альберт Цинк, очільник Інституту мумій і крижаної людини в Больцано (Італія).

У 2008 році була розшифрована повна послідовність ДНК, отриманої з клітинних мітохондрій. У ній виявлені мутації, які не зустрічаються в сучасних популяціях.

Це привело до припущення, що «крижана людина» належала народу, який зник з Європи. Цього разу дослідники секвенували ДНК з ядра клітини, взятої з тазової кістки. Ця послідовність містить близько 96% генома Еці.

Так, за батьківською, Y-ДНК, Еці належить до гаплогрупи G2 (це "західнокавказька" група, до якої, доречі, належать нащадки аланів в Україні), а за мітохондральною (материнською) ДНК - до K1 (виокремилася від гаплогрупи U8 12 тис. років тому і "емігрувала" на Захід з Причорномор`я).
Мумію знайшли в 1991 році туристи з Німеччини в Тірольських Альпах, на льодовику Сімілаун в долині Ецталь на висоті 3200 м над рівнем моря в результаті сильного танення криги
Мумію знайшли в 1991 році туристи з Німеччини в Тірольських Альпах, на льодовику Сімілаун в долині Ецталь на висоті 3200 м над рівнем моря в результаті сильного танення криги
Отримані дані дозволяють зробити висновок, що Еці був карооким, мав каштанове волосся і першу групу крові, а також не переносив лактозу. Це свідчить про те, що вчені мають рацію в питанні про еволюцію деяких людських рис. Мутації, що призвели до появи блакитних очей і здатності перетравлювати молочні продукти, виникли у дорослих десь впродовж останніх 10 тис. років, але поширилися по всій Європі далеко не відразу. Сучасники Еці вже тримали молочних тварин, але от потрібний ген, судячи з усього, ще не став звичайною справою.

Виявлені також варіанти генів, що пов’язані з атеросклерозом, які пояснюють відкладення кальцію, знайдені за допомогою томографічного обстеження. «Він не страждав ожирінням, вів активний спосіб життя, тобто не мав факторів ризику кальцифікації серця, - говорить пан Цинк. - Можливо, справа в генетичній схильності». Один з генетичних варіантів, що були у Еці, підвищує ризик розвитку коронарної недостатності на 40%, а два інших сприяють відкладенню жиру в судинах.

Геном Еці натякає і на інші проблеми зі здоров’ям: знайдено майже дві третини генома бактерії Borrelia burgdorferi - збудника хвороби Лайма. Явні ознаки цього недуга в збережених тканинах Еці не виявлені, але, на думку пана Цинка, татуювання на спині, щиколотках і під правим коліном можуть свідчити про спроби вилікуватися.

Крім того, підтверджена інформація про родичів Еці. Його Y-хромосома несе мутації, які найчастіше зустрічаються у чоловіків, що живуть на островах Сардинія і Корсика. Розшифровка ядерного геному поміщає його найближчих сучасних родичів в тому ж районі: дані порівняли з геномом 1300 європейців, 125 жителів Північної Америки і 20 мешканців Аравійського півострова. Це не означає, що сучасні тірольці не мають ніякого відношення до родоводу Еці; в руках вчених поки що дуже мало зразків ДНК цієї популяції.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У сучасних умовах будь-яка нація, що не бажає «самознищення» чи рабського становища у світовому співтоваристві, повинна на перше місце висувати завдання інтелектуальної безпеки”
Юрій Канигін

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.