Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Провідники інтелігенції закликали українців шукати витоки суспільної кризи в собі

Народний Вісник 11443 перегляди

Опубліковано - 3.03.2012 09:15 | Всі новини | Версія для друку

Провідники інтелігенції закликали українців шукати витоки суспільної кризи в собі
Провідники інтелігенції закликали українців шукати витоки суспільної кризи в собі
Інтелектуальна і духовна еліта України хоче змінити ситуацію в країні на краще та подолати суспільну кризу мирним шляхом.

Представників ініціативної групи "Першого грудня" кардинала Любомира Гузара, письменників і мислителів Івана Дзюбу, Мирослава Поповича і Євгена Сверстюка зібрала разом "велика моральна криза" суспільства, з котрою інтелектуальна та духовна еліта нації хочуть боротися.

Чільні представники української інтелігенції, які зібралися в перший день весни в УНІАН закликали українців знайти в собі сили для подолання спільних проблем у цивілізований спосіб.

"Ми обманюємо себе, коли вимірюємо наше життя від проголошення Незалежності. У День проголошення Незалежності нічого не змінилося. Залишилися ті самі люди, ті самі крісла, та сама школа, ті самі звички... Якщо ми хочемо встановити діагноз нашої хвороби, то треба починати не від 1991 року і навіть не від 1971 року. Наш діагноз — це криза людини, яка втратила дорогу", - вважає Сверстюк.

Ініціатива "Першого грудня" намагатиметься переконати кожного українця, що від нього особисто дуже багато залежить і що кожен має бути гідним носієм справжніх цінностей на своєму життєвому місці.

"Словом можна будити більше, ніж пострілом. Ми вступаємо в ту епоху, коли кожна людина повинна розв’язувати важке завдання — створювати моральну атмосферу в собі, в сім’ї, своєму середовищі", - пояснює ці ідеї Попович. Він вважає, що жагу людей до змін у суспільстві належить направити в конструктивне річище, інакще "знизу підніметься хвиля сліпого бунту і вбивств".

"Дуже трудно говорити з глухими людьми. Розмова з тими, що є при владі, почнеться тоді, коли буде з ким говорити. Коли будуть люди, які хочуть говорити, в яких вуха і серця відкриті. І дай Боже, щоби такий момент настав чим скорше", - додав до сказаного кардинал Гузар.

УНІАН поцікавився у цієї четвірки мудреців, у який спосіб можна відродити мораль і духовність в суспільстві, і політикумі зокрема, і як зробити так, щоб явище тушканізації щезло, і що б вони порадили українцям напередодні виборів: кому віддати голос, аби знов не помилитися?

"- Я вчительський син і починав кар`єру в школі. Я бачу два наймогутніших класи в нашому суспільстві — це вчителі і медики, - каже Мирослав Попович. - І мені хотілося б, щоб цей наш рух зачепив саме глибинний районний масив, щоби ті люди, які є носіями інтелігентності і моральності на місцях, організували власні круглі столи. Будуть вибори, будуть залучати вчителів і всіх інших, щоб фальсифікувати результати. Уявіть, який це буде масштаб по всій країні. Як дати відсіч цій хвилі неправди? Єдиний шлях - щоби люди в районному центрі і селі повірили, що в їх руках майбутнє і вони можуть щось зробити."

5 квітня учасники ініціативи "Першого грудня" скликають Національний круглий стіл. Передбачається, що участь у ньому візьмуть знакові постаті з різних суспільних сфер. Кажуть, добирати будуть не ораторів, а людей, які вміють щось робити, знають, як це робити і які “можуть урухомити приспані сили суспільства”.

Нагадаємо, до групи "Першого грудня" увійшли 11 представників національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Семен Глузман, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський. Вони об’єдналися у відповідь на заклик предстоятелів українських церков спільно шукати відповіді на виклики сьогодення.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Народний Вісник»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Марно пояснювати дурням і начальникам: перші слухають і нічого не розуміють, другі все розуміють і тому не слухають”
Михайло Мамчич

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.