Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Завтра почнеться магнітна буря

Довкілля 8567 переглядів

Опубліковано - 5.03.2012 22:09 | Всі новини | Версія для друку

Завтра почнеться магнітна буря
Завтра почнеться магнітна буря
На Сонці в ніч проти понеділка стався потужний рентгенівський спалах, що супроводжувався викидом плазми, уже ввечері у вівторок на Землі може початися мала магнітна буря.

Про це заявив керівник центру прогнозів космічної погоди Інституту земного магнетизму, іоносфери й поширення радіохвиль Сергій Гайдаш.

"За лімб (край Сонця) вийшла нова активна область із номером 1429, напередодні вдень вона стала джерелом тривалого спалаху класу М3.3, а в ніч проти понеділка видала спалах класу Х1.1", — сказав Гайдаш.

Спалахи на Сонці залежно від потужності рентгенівського випромінювання діляться на п’ять класів: A, B, C, M і X.

Мінімальний клас A0.0 відповідає потужності випромінювання на орбіті Землі у 10 нановат на квадратний метр. При переході до наступної букви потужність збільшується в десять разів.

За словами Гайдаша, спалах такої потужності востаннє спостерігали 27 січня, коли активна область 1402 стала джерелом спалаху класу X2.

"Починаючи з вечора 6 березня, можна очікувати приходу ударної хвилі та початок магнітної бурі. Вже зараз триває мале протонне зростання - зростання потоку протонів на околицях Землі", - сказав науковець.

Він зазначив, що активна область 1429 може принести ще багато сюрпризів.

"Судячи з поведінки цієї активної області, можна очікувати нових сильних спалахів. Зараз геоефективність її досить низька, але тим не менш, буде підвищуватися в міру обертання Сонця навколо осі", - сказав Гайдаш.

Зазначимо, сонячні бурі характеризуються спалахами, які супроводжуються різким сплеском електромагнітного випромінювання.

Метеочутливі люди можуть відчувати погіршення самопочуття, тому лікарі рекомендують їм в такі дні уникати підвищених навантажень.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.