Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Києві ушанували пам`ять українського письменника та поета Олеся Бердника

Суспільне життя Регіон: м.Київ 13835 переглядів

Опубліковано - 18.12.2006 01:18 | Всі новини | Версія для друку

Сцена з постановки “Тартар” у виконанні акторів Житомирського обласного музично-драматичного театру ім. І. Кочерги.
Сцена з постановки “Тартар” у виконанні акторів Житомирського обласного музично-драматичного театру ім. І. Кочерги.
Ювілей та прем’єру одночасно відзначили у Київському драматичному театрі імені Івана Франка. Тут ушанували 80-річчя українського письменника та поета Олеся Бердника.

Молоді житомирські актори вперше зіграли експериментальну театральну постановку п’єси "Тартар" письменника, повідомляє ICTV.

Філософ, письменник та поет, громадський діяч. Олесь Бердник, якому нещодавно виповнилося б 80 років, був культовою постаттю у жанрі фантастичної літератури. Він залишив по собі великий літературний спадок. Але Бердника пам’ятатимуть насамперед як засновника Української духовної республіки.

Валентина Бердник, удова:
"УДР - це мрія про нове суспільство, абсолютно нові стосунки між державами, континентами, між людьми в родинах, і ці засади розробив Олесь Павлович і подарував Україні, і всьому людству".

Перша спроба постановки на професійній сцені непростої філософської п’єси “Тартар”, котру Олесь Бердник написав у в’язниці КДБ 79-го року. Донька письменника, Громовиця, твердить, батькова творчість на часі у ХХІ столітті.

Громовиця Бердник, дочка:
"Ця п'єса дуже актуальна не тільки в плані політичному чи соціальному, а перш за все, що настав час пробудження людської свідомості, коли людина повинна народитися заново".

Петро Авраменко, режисер:
"Складно, по-перше, це перша постановка по Берднику, ніхто не ставив, сама драматургія філософська і складна, працювала одна молодь, із захопленням працювали".

Всесвіт Олеся Бердника – це його футуристичні романи, що вийшли у ювілейному виданні, і філософська спадщина, яку оберігає родина та послідовники Української духовної республіки. Однак більшість співвітчизників її для себе ще не відкрили.

Олесь Бердник: Біографія
Пам’ятник Олесю Берднику на території комплексу зеленого туризму «Звенигород» поблизу м.Ржищів
Пам’ятник Олесю Берднику на території комплексу зеленого туризму «Звенигород» поблизу м.Ржищів

1926 р., 27 листопада - Народився Олесь (Олександр) Бердник в с. Вавилово Херсонської (нині - Миколаївська) області. Батько - потомствений коваль, мати - вишивальниця.

1930 р. - Сім'я Бердників переїхала до Київської області, в родове село Кийлів Бориспільського району. Там же сім'я пережила Голодомор 1932-33 рр.

1944 р. - Олесь добровольцем йде на фронт. Участь у Другій світовій війні.

Квітень 1945 р. - Демобілізований через поранення.

1947-49 рр. - Навчання у театральній студії при театрі ім. Івана Франка (м. Київ). Робота в театрі.

1949 рр. - Арешт. Засуджений за ст. № 58 КК СРСР. Відбував покарання в таборах Печори та Казахстану. (Див. детальніше).

1956 рр. - Амністія.

1957 р. - Вийшла перша книга Олеся Бердника, збірка повістей "Поза часом і простором".

1958 р. - Олесь Бердник став членом Спілки письменників СРСР.

1958-1971 рр. - Літературна діяльність.

1971 р. - Вийшов друком культовий роман "Зоряний Корсар" (за даними канадських дослідників, на сьогодні роман вийшов у 26 країнах світу).

1973 р. - Олесь Бердник виключений із СП. Переслідування з боку КДБ.

1974 р. - Опальний письменник розробляє ідею Духовних Націй, працює над проектом "Альтернативна Еволюція" (матеріали по "АЕ" були відіслані в ООН и зареєстровані там, як робочі документи).

1976 р. - Олесь Бердник, спільно з письменником Миколою Руденком та правозахисницею Оксаною Мешко створюють Українську Гельсінську групу.

1979 р., 6 березня - Олесь Бердник заарештований та засуджений за ст. 62/2 КК СРСР за звинуваченням: "Участь в УГГ; антирадянська діяльність та пропаганда". Був засуджений до 6 років ув'язнення в таборах суворого режиму та 5 років заслання. В січні наступного року відправлений по етапу в табір суворого режиму № 36 (пос. Кучино Пермськой обл.).

1984 р. - Звільнення за амністією.

1987 р. - Вийшов друком роман "Вогнесміх", написаний в ув'язненні. Того ж року Олеся Бердника повторно прийняли до СП СРСР.

1986-1996 рр. - Літературна діяльність.

1989 р. - Олесь Бердник створює громадську організацію "Українська Духовна Республіка" (діяльність організації спрямована на реалізацію ідеї Духовних Націй).

1989-1993 рр. - Творчі поїздки в США, Канаду, Індію, Тибет. Зустрічі з Ричардом Бахом, Святославом Реріхом, тибетськими ламами.

1990-96 рр. - Громадська діяльність Олеся Бердника.

1994-95 рр. - Олесь Бердник у Київському Планетарії читає курс лекцій "Астероїд Свободи" (Погляд письменника-фантаста на космогонію Всесвіту).

1996 р., 1 грудня - Ювілейний вечір в київському "Українському домі", присвячений 70-літтю з дня народження та 40-річчю літературної діяльності. Це була остання публічна зустріч Олеся Бердника з читачами.

З березня 1997 р. Олесь Бердник, у зв'язку зі станом здоров'я, літературною та громадською діяльністю не займався. Останньою його книгою став роман "Камертон Дажбога" - продовження роману "Зоряний Корсар".

2003 р., 18 березня - Олесь Бердник пішов з життя. Похований у с. Гребені Київської обл., на території своєї дачі.

До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Суспільне життя»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли я ознайомився з партіями марксистів, соціалістів, лібералів та демократів, то за спиною кожної з них я побачив хитрий писок жида”
Іван Франко

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.