Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чи загрожує Венеції затоплення?

У світі науки 5968 переглядів

Опубліковано - 23.03.2012 11:32 | Всі новини | Версія для друку

Чи загрожує Венеції затоплення?
Чи загрожує Венеції затоплення?
Рівень води у венеціанських каналах прибуває зі швидкістю до чотирьох міліметрів на рік, частково через глобальне підвищення рівня моря, частково через те, що Венеція продовжує “тонути”.

Про це повідомляє Американський геофізичний союз (American Geophysical Union — AGU) з посиланням на дослідження американських науковців.

Згідно з результатами попередніх досліджень, Венеція до 2000 року практично перестала занурюватись, але нові дані, отримані вченими з інститутів США, показали, що місто продовжує "тонути" і трохи зміщується на схід.

"Венеція продовжує занурюватись приблизно на два міліметри на рік, рівень моря у Венеціанській лагуні піднімається ще на два міліметри... Це не так помітно, але може призвести до серйозних наслідків", — сказав керівник дослідження, працівник каліфорнійського Океанографічного інституту Скріпса Єуда Бок (Yehuda Bock).

На думку експертів, якщо ці природні процеси найближчі 20 років продовжуватимуться в тому ж темпі, Венеція і її найближчі околиці поринуть у воду середньому на вісім сантиметрів.

Висновки вчених базуються на зіставленні даних GPS і супутникового радара InSAR за період із 2000 по 2010 роки. Поєднання цих двох інструментів дозволило відзначити зміну відміток Венеції як в абсолютній системі висот над рівнем моря, так і порівняно з навколишньою місцевістю.

В середньому, дно Венеціанської лагуни й острова, на яких стоїть місто, опускаються на 1-2 міліметри в рік, у північних частинах бухти швидкість сягає 3-4 міліметрів. Крім цього, вчені зазначили, що острови лагуни поступово, зі швидкістю до двох міліметрів на рік, зміщуються на схід. Це означає, що острови в західній частині Венеції, де розташовується історичний центр міста, залишаються трохи вище, ніж інші.

На думку співробітника університету Падуї (Італія) П’єтро Театіні (Pietro Teatini), нинішню швидкість занурення можна розглядати швидше як стабілізацію ситуації, оскільки 20-30 років тому місто опускалося з набагато більшою швидкістю. На його думку, гідротехнічні споруди, що захищають Венецію, здатні витримати підйом води до 1,1 метра щодо нинішнього рівня.

Однак, як вважає працівник університету Маямі (США) Шимон Вдовінскі (Shimon Wdowinski), котрий брав участь у дослідженні, інженерам необхідно враховувати не тільки підйом рівня моря, але і можливе опускання основи, на якій стоять захисні гідротехнічні споруди. Також, за його прогнозом, природні бар’єри, що захищають від моря Венецію та її бухту, можуть опуститися в найближчі 40 років на 15-20 сантиметрів, тому навколишні узбережжя теж треба зміцнювати.

Результати дослідження будуть опубліковані в журналі Американського геофізичного союзу (American Geophysical Union — AGU) 28 березня.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Вони вважають життя наше забавою і житіє прибутковою торгівлею, бо кажуть, то повинно ж звідкілясь мати прибуток, бодай із зла”
Біблія

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.