Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Місяць сформувався у результаті планетарної катастрофи?

У світі науки 6663 перегляди

Опубліковано - 26.03.2012 14:28 | Всі новини | Версія для друку

Місяць сформувався у результаті планетарної катастрофи?
Місяць сформувався у результаті планетарної катастрофи?
Ідентичне співвідношення ізотопів титану в земних породах і в надрах Місяця вказують на те, що супутник Землі практично повністю складений з тієї само матерії, з якої утворилася наша планета на зорі Сонячної системи.

Про це заявляють учені в статті, опублікованій в журналі Nature Geoscience.

Більшість астрономів вважає, що Місяць утворився в результаті зіткнення Тейі, протопланетного тіла, із "зародком" Землі. Під час цього процесу вона зруйнувалася, і з’явилася Місяць в результаті "зліпленех" уламків з частками земної матерії, які були викинуті в результаті удару. За різними оцінками, як мінімум, 40% матерії Місяць успадкувала від Тейі, і до 60% - від Землі.

Група астрофізиків під керівництвом Цзюнь-Цзюнь Чжан з університету Чикаго (США) поставила під сумнів істинність цієї гіпотези, порівнявши співвідношення ізотопів титану в земних і місячних породах.

Зі слів планетологів, співвідношення двох рідкісних ізотопів титану – "легкого" титану-47 і "важкого" титану-50 - залишається однаковим для всіх земних порід, в яких присутні атоми цього металу.

Метеорити і інші "космічні" камені містять зовсім інше співвідношення ізотопів титану, і це дає підстави вважати, що співвідношення титану-47 і титану-50 було закладено ще під час народження Сонячної системи і формування перших протопланетних тіл і астероїдів.

Автори статті проаналізували співвідношення ізотопів титану в п’яти зразках земних порід, 27 метеоритах-хондритах і в 24 фрагментах, витягнутих з надр Місяця.

Як і очікувалося, співвідношення ізотопів в земних мінералах було ідентичним у всіх випадках – максимальне відхилення становило лише соті частки відсотка. В метеоритах спостерігався великий розкид значень, які відрізнялися один від одного в 5-6 разів, в залежності від типу об’єктів.

На подив дослідників, місячні зразки практично не відрізняються за співвідношенням титану-50 і титану-47 від їх земних "колег". Вчені зафіксували деякі відмінності, проте більшість з них перебували на межі чутливості приладів і тому не заслуговували довіри.

Зі слів астрономів, такі невеликі відмінності могли виникнути в результаті "бомбардування" нейтронами в той час, поки зразки спочивали на поверхні Місяця.

Практично ідентичне співвідношення ізотопів титану йде врозріз з більшістю інтерпретацій зіткнення Землі і Тейі. Як стверджують дослідники, "землеподібні" місячні надра могли виникнути або в разі вкрай неправдоподібних умов формування Місяця, при над повільній швидкості охолодження останків Тейі і осколків земних порід, або при дуже інтенсивному "перемішуванні" матерії в диску акреції.

На думку авторів статті, найбільш реалістичним сценарієм виглядає гіпотеза так званої "крижаної" Тейі. Згідно з цим припущенням, Тейя сформувалася в холодній частині протопланетного диска Сонячної системи і складалася практично повністю з льоду та інших легких елементів.

При зіткненні із Землею вода і гази випарувалися, і Місяць сформувався, здебільшого, з матерії нашої планети. Тим не менш, цю гіпотезу ще потрібно перевірити за допомогою моделювання, підсумовують дослідники.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми розпалюємо вогонь творящий. Якщо він гріє – хай. Втручатися не можемо, бо будь-яке насилля, навіть во ім’я істини, неминуче породить дисгармонію”
Олесь Бердник

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.