Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Астрономи знайшли екзопланети, старші за Землю

У світі науки 5759 переглядів

Опубліковано - 28.03.2012 16:07 | Всі новини | Версія для друку

Астрономи знайшли екзопланети, старші за Землю
Астрономи знайшли екзопланети, старші за Землю
Астрономи виявили пару найдавніших екзопланет, чий вік становить близько 12,8 мільярдів років. Вік Землі, для порівняння, становить 4,5 мільярдів років.

В той час, коли ці планети утворилися, галактика Чумацький Шлях тільки починала формуватися.

Вчені шукали планети навколо зірок з низьким вмістом важких елементів - вважається, що такі зірки є одними з найстаріших в космосі. Коли планета рухається навколо зірки, вона змушує останню коливатися, що позначається на радіальній швидкості планети.

Астрономам вдалося виявити пару планет у зірки HIP 11952. Це світило розташовується на відстані приблизно 350 світлових років від Землі в сузір’ї Кита. Маса зірки становить приблизно 0,8 сонячних, а вік - 12,8 млрд. років (правда, з похибкою в 2,6 млрд. років).

Нові планети отримали позначення HIP 11952b і HIP 11952с. Маса першої становить приблизно три юпітеріанські і вона обертається навколо своєї зірки з періодом 290 днів. Маса другої майже в чотири рази менше - 0,8 юпітеріанскої, - а її період обертання становить 7 днів. Обидві планети відносяться до класу газових гігантів.

Згідно з сучасними моделями формування планет, вони утворилися незабаром після зірки з матеріалу, який залишився від формування світила. Таким чином, вік планет приблизно збігається з віком зірки.

За словами вчених, нове відкриття цікаво не тільки старовиною виявлених небесних тіл. Наразі вважається, що, чим нижче вміст металу в зірці, тим менше ймовірність виявлення навколо неї екзопланет. Вчені вважають, що їхня система - важливий приклад, який допоможе прояснити аспекти формування планет навколо таких зірок.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

3нання буває двох видів. Ми самі знаємо предмет або ж знаємо, де знайти про нього відомості ”
Бенджамін Франклін

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.