Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Зима обов’язково буде

Довкілля 10832 перегляди

Опубліковано - 20.12.2006 21:12 | Всі новини | Версія для друку

“Тепла зима” худ. Савченко Ю.Г.
“Тепла зима” худ. Савченко Ю.Г.
Про те, що на вулиці зима, нагадують новорічні прикраси у магазинах та на вулицях міста. А тим часом на деяких деревах з’являються бруньки. Що ж відбувається з природою, коли ж зрештою настане зима і як це впливає на природу, з’ясовувала кореспондент “Рівненської газети”.

Керівник групи агрометеорології Рівненського обласного центру гідрометеорології Олена Палагнюк розповіла, що така незимова погода була у 2000 році.

— Сказати, що відбувається щось незвичайне, не можна, — пояснює пані Палагнюк. — Така погода, як нині, характерна для середини листопада.

У грудні середньодобові температури перевищують норму в основному на 3-7 градусів.

До кінця цього місяця, як запевняє фахівець, погода не зміниться. Вночі буде від 1 до 6 градусів морозу, а вдень — плюсова температура. Опади незначні. Проте зима обов’язково буде.

— Звичайно, така погода негативно впливає на рослини, — продовжує керівник. — Нині вони повинні знаходитися в стані спокою, але деякі з них вдень вегетують.

Через це вони не проходять фазу загартування й не готові до настання холодів.

Доцент кафедри водогосподарської екології, гідрології та природокористування НУВГП Юрій Грищенко зазначає, що таке потепління для природи несприятливе.

— Негативно впливає грудневе тепло й на птахів. Вони знаходяться у невизначеному стані — не знають, що їм робити — летіти у теплі краї чи залишатися, — зауважує пан Грищенко.

Так само, як і тварини. Приміром, ведмеді в цю пору вже мають впадати в сплячку.

— Тим, хто живе в зоопарку, буде простіше, а що ж робити тваринам у лісі, коли вдарять морози, — розмірковує пан Грищенко. — Чи зможуть вони заснути?

До того ж така погода негативно вплине й на майбутній врожай.

Юрій Грищенко вважає, що природа збурилася через кілька причин. Це глобальне потепління, циклічність погоди, викиди в атмосферу й зменшення озонового шару.

Натомість вчений-агроном Роман Ратич радить нині людям заготовляти тирсу, солому й коли почнуться морози, вкрити шаром ті рослини, які вже проростають, щоб вони не позамерзали. Поки тепло, цього робити не можна, бо це буде лише їх гріти.

— Якщо людина посадила дерева восени, то до стовбура треба насипати землі у вигляді конуса, — пояснює пан Ратич. — Те саме можна зробити й для кущів аґрусу, малини, смородини, багаторічних квітів, троянд.

Коли будуть морози, інші дерева можна вкрити шаром 10-20 см із тирси або ж соломи, перегною.

Також вчений-агроном радить удобрювати землю фосфорно-калійними добривами, мікроелементами, бо це загартовує рослини. А от азот може зашкодити рослинам.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.