Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вчені розробили сонячні батареї товщиною з павутину

У світі науки 5375 переглядів

Опубліковано - 9.04.2012 17:05 | Всі новини | Версія для друку

Вчені розробили сонячні батареї товщиною з павутину
Вчені розробили сонячні батареї товщиною з павутину
Група вчених з Австрії та Японії розробила органічну сонячну батарею на полімерній основі.

Дослідний зразок фотоелектричного перетворювача налічує в товщину всього 1,9 мікрометра. Це приблизно в десять разів менше, ніж у будь-яких тонкоплівкових сонячних батарей, створених раніше.

Від схожих проектів-попередників її відрізняє екстремальна "витонченість" всіх шарів і, як наслідок, надзвичайна гнучкість. Останню автори пристрої продемонстрували декількома способами. Зокрема, вони обернули зразок батареї навколо людського волосся (радіус згину склав 35 мкм).

Матеріали для нової батареї були застосовані цілком традиційні для такого типу перетворювачів. Виняток склала надтонка підкладка з поліетилентерефталату завтовшки всього 1,4 мкм.

ККД дослідного зразка склав 4,2%, що більш-менш можна порівняти з тонкоплівковими батареями, присутніми на ринку.

А от питома (за вагою) потужність виявилася значною - 10 ват на грам. Для порівняння, "жорсткі" модулі СБ на основі мультикристалічного кремнію можуть похвалитися питомою потужністю в 10 ват на кілограм.

Основним полем для застосування новинки розробники вважають "електронну шкіру" і "розумний текстиль", які на додаток до сонячних елементів можуть бути оснащені електронними схемами і світлодіодами, побудованими за подібною технологією і, отже, настільки ж гнучкими і легкими.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Свобода, якщо вона пустила коріння, швидко зростає”
Джордж Вашінгтон

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.