Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Комусь - гроші, а комусь - отрута. Донеччанам не дісталося чистого повітря

Довкілля Регіон: Донецька область 10715 переглядів

Опубліковано - 17.04.2012 09:51 | Всі новини | Версія для друку

Комусь - гроші, а комусь - отрута. Донеччанам не дісталося чистого повітря
Комусь - гроші, а комусь - отрута. Донеччанам не дісталося чистого повітря
У Донецькій області обсяги шкідливих викидів за рік зросли на 11% - до 345 кг на кожного жителя регіону.

У Донецькій області обсяги викидів забруднюючих атмосферу речовин тільки стаціонарними джерелами забруднення (без транспортних засобів) у 2011 році, за попередніми даними, збільшилися порівняно з попереднім роком на 10,6% і склали 1,5 млн. тонн, що з розрахунку на одного жителя області 345 кг.

Про це повідомило Головне управління статистики Донецької області.

У повідомленні наголошується, що 1,5 млн. тонн забруднюючих речовин за рік - це 34,9% усіх викидів по Україні. А з розрахунку на одного жителя області - 345 кг викидів забруднюючих речовин - це більше, ніж у середньому по країні, в 3,6 рази.

Річні викиди на 1 кв. км території регіону перевищили середній показник по Україні в 7,9 рази і склали 57,5 тонни.

У відомстві констатували, що в 2011 році на 4,9% збільшилися обсяги викидів підприємств коксохімічної промисловості; на 6,9% - підприємств вугільної галузі; на 7,1% - при виробництві будівельних матеріалів та іншої неметалевої мінеральної продукції; на 7,5% - підприємств металургійного комплексу; на 19,4% - підприємств електроенергетики.

Основними забруднювачами атмосферного повітря в області є теплові електростанції, підприємства металургійної і вугільної промисловості, на які припадає майже 93% усіх викидів. Річні викиди забруднюючих речовин підприємствами з виробництва електроенергії склали 558,5 тис. тонн, або 36,6% обласного обсягу, металургійного комплексу – 446 тис. тонн, або 29,2%, вугільній промисловості – 412,4 тис. тонн, або 27%.

В цілому по області в структурі забруднюючих речовин найбільше припадає на діоксид сірки – 445,9 тис. тонн, або 29,2% обласного обсягу шкідливих викидів, і оксид вуглецю – 403,6 тис. тонн, або 26,5%. Річні викиди метану, який відноситься до так званих парникових газів, склали 357 тис. тонн, або 23,4%. Украй небезпечними є викиди з`єднань азоту – 87,9 тис. тонн, або 5,8% обласного обсягу всіх забруднюючих атмосферу речовин.

Крім того, від стаціонарних джерел забруднення в атмосферу регіону надійшло 63,6 млн. тонн діоксиду вуглецю (вуглекислого газу), який також впливає на зміни клімату. Порівняно з 2010 роком викиди діоксиду вуглецю збільшилися на 7,8%.

Повітряний басейн відчуває найбільші навантаження в тих містах і районах області, де розташовані підприємства металургії, вугільної промисловості і електроенергетики. У Маріуполі річні викиди забруднюючих атмосферу речовин склали 382,4 тис. тонн, або чверть обласного обсягу, в Мар’їнському районі – 166,5 тис. тонн, або 10,9%, у Дебальцевому – 126,2 тис. тонн, або 8,3%, в Старобешевському районі – 106,1 тис. тонн, або 7%, в Харцизьку – 103,1 тис. тонн, або 6,8%, у Єнакієвому – 83,2 тис. тонн, або 5,5%, у Донецьку – 71,1 тис. тонн, або 4,7%.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Відберіть у народу все, і все він може повернути, але відберіть мову, і він ніколи її більше не створить... Нову батьківщину може створити народ, але мову - ніколи; вмерла мова в устах народу - вмер і народ...”
Костянтин Ушинський

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.