Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Пам’ятнику Володимиру Великому загрожує участь язичницьких кумирів, яких князь наказав скинути в Дніпро

Регіональні новини Регіон: м.Київ 7178 переглядів

Опубліковано - 18.04.2012 05:06 | Всі новини | Версія для друку

Пам’ятнику Володимиру Великому загрожує участь язичницьких кумирів, яких князь наказав скинути в Дніпро
Пам’ятнику Володимиру Великому загрожує участь язичницьких кумирів, яких князь наказав скинути в Дніпро
Пам’ятник Володимиру Великому може сповзти в Дніпро. Під монументом почав просідати ґрунт. У тріщинах - оглядовий майданчик та пішохідні доріжки. Причиною руйнації фахівці називають новобудови на схилах.

Активіст Тимур Ібраімов пам’ятник Володимиру називає чемпіоном. Наступного року монументу виповниться 160 років, а він, попри недбалість чиновників, і досі не з’їхав у Дніпро. Тріщини на п’єдесталі, частина оглядового майданчика провалилася - усе це через хаотичну забудову, певен чоловік. Що відбувається зі схилами - демонструє на пальцях.

Тимур Ібраімов, активіст руху "Збережи старий Київ":

- Ось у нас стакан, я наливаю, умовно - це ґрунтові води. Всі старі споруди були з урахуванням цього рівня ґрунтових вод, і якщо ми поруч встромляємо будинок з підземними паркінгами, ми бачимо, як піднімається рівень ґрунтових вод, відбувається руйнування київських пагорбів.

Архітектор Георгій Духовичний пильно розглядає монумент і прилеглу до нього територію. Перше, що впало в око - тріщини на пам’ятнику без маячків, які мали би вказати на причини й масштаби руйнації. Та найбільше його збентежив дірявий майданчик та провалені пішохідні доріжки. Раніше вони одночасно виконували дві функції.

Георгій Духовичний, архітектор:

- Це були пішохідні доріжки, по-перше, і по-друге, це була система збору води на схилах і відведення цієї води. Щось не те було зроблено з водовідводом на схилі - такі явні ознаки того, що його підмиває вода.

Систему водовідводу треба відновити негайно, каже архітектор. Якщо стан пам’ятника - не трагічний, то майданчик поїхати з гори може вже цього року. Схвильована громадськість закидала листами постійну комісію Київради з питань культури. Там із вимогою провести експертизу та заборонити будь-яке будівництво на схилах звернулися до головного управління охорони культурної спадщини КМДА.

Олександр Бригінець, голова постійної комісії Київради з питань культури:

- Фактично, ми стоїмо на водяній бомбі, і що більше ми втручатимемося в підземне життя міста своїми будівництвами, тим більша небезпека.

Це - одне з найскандальніших будівництв на схилах. Замість триповерхової садиби тут росте черговий хмарочос. В управлінні охорони культурної спадщини не відкидають: новобудови з одного боку гори можуть бути причиною зсуву ґрунтів з іншої. Але в КМДА аварійною ситуацію не вважають.

Яків Діхтяр, в.о. начальника ГУ Охорони культурної спадщини КМДА:

- Ситуація достатньо штатна, вона підконтрольна, звичайно, якби виділили нам зараз кошти 25-30 мільйонів на це, можна було б зробити підсилення схилів з тим, щоб зупинити цей процес, але це процес в кожного схила: не буває такого схила гори, щоб він не рухався.

Щоб Володимир пристойно виглядав на свої іменини, міська влада виділила 10 мільйонів гривень. За ці кошти сподіваються частково відновити й систему водовідведення. Робочу нараду планують провести вже наступного тижня.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Регіональні новини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо ви хочете, щоб життя посміхалося вам, подаруйте йому спочатку свій гарний настрій ”
Бенедикт Спіноза

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.