Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Фахівці фінського Центру технічних досліджень VTT завершили вивчення двох пляшок пива середини ХIХ століття.

У світі науки 5516 переглядів

Опубліковано - 13.05.2012 18:42 | Всі новини | Версія для друку

Фахівці фінського Центру технічних досліджень VTT завершили вивчення двох пляшок пива середини ХIХ століття.
Фахівці фінського Центру технічних досліджень VTT завершили вивчення двох пляшок пива середини ХIХ століття.
Фахівці фінського Центру технічних досліджень VTT завершили вивчення двох пляшок пива середини ХIХ століття.

Пляшки виявили влітку 2010 року на затонулому кораблі на дні Балтики. Вчені вважають, що це найстаріші зразки пінного напою, представлені в сучасному світі.

"Ми виявили у пиві живі бактерії чотирьох видів, − розповіла на прес-конференції менеджер проекту Анніка Вільхельмсон (Annika Wilhelmsonin). − Це розширює наші уявлення про терміни життя бактерій, а також створює цікавий потенціал для застосування цього відкриття у харчовій промисловості та охороні здоров’я" .

У ході досліджень, що тривали близько року, фахівці VTT провели хімічний і мікробіологічний аналіз старовинного пива, порівнявши із сучасними сортами, від яких його відрізняє більш низький вміст алкоголю і протеїнів і, одночасно, високий рівень глюкози. Були досліджені також пляшки, в яких знаходилося пиво, і їх пробки.

Напій зберіг золотисто-солом’яний колір, який говорить про те, що, швидше за все, він проводився із необсмаженого сусла на зерновій основі − ячмінній, пшеничній або із комбінації цих злаків. "Хімічний аналіз показав, що спочатку в смаку цього пива присутні нотки троянди, мигдалю і гвоздики, однак, на жаль, напій не витримав випробування часом і не зберіг оригінального смаку", − констатують дослідники.

Власником найстарішого в світі пива є уряд Аландських островів, автономної території у складі Фінляндії. Саме на території Аландського архіпелагу влітку 2010 року водолази виявили затонулий корабель, на якому знайшли велику партію шампанського і кілька пляшок пива. Обидва ці напої зараз вважаються найстарішими у світі. Але якщо морське дно виявилося для шампанського ідеальним місцем зберігання, та ігристе вино годиться до споживання і в наші дні, то долю пива аландцям потрібно ще вирішувати. Для цього тут буде створено спеціальний фонд, а співпрацю із VTT буде продовжено.

Зазначимо, минулого року фінські вчені повідомили про намір відновити рецепт найдавнішого пива.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо знаєш себе і супротивника, то завжди виграватимеш. Якщо знаєш себе, але не знаєш супротивника - один раз переможеш, всі інші - програєш. Якщо не знаєш ні себе, ні його - завжди програватимеш”
Цзу Дзинь

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.