Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Верховна Рада відмовилася визнати депортацію кримських татар злочином

Назад в СРСР 9825 переглядів

Опубліковано - 17.05.2012 13:28 | Всі новини | Версія для друку

Верховна Рада відмовилася визнати депортацію кримських татар злочином
Верховна Рада відмовилася визнати депортацію кримських татар злочином
Верховна Рада вчора провалила ухвалення законопроекту, спрямованого на реабілітацію кримських татар.

Законопроект № 5515 «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою», було ініційовано членом фракції НУ-НС Мустафою Джемілєвим.

Як пише «КоммерсантЪ-Украина», законопроект серед іншого оголошує злочином депортацію кримських татар у роки Другої світової, а також припускає виплату компенсацій громадянам, які підпадають під категорію депортованих. Крім того, документ декларує право повернення історичних назв населеним пунктам Криму.

Джемілєв також нагадав, що аналогічний за змістом законопроект Рада прийняла в 2004 році 370 голосами, проте тодішній президент Леонід Кучма скористався щодо нього правом вето.

Ъ зазначає, що початок обговорення законопроекту Джемілєва був спокійним. Народний депутат Володимир Яворівський (БЮТ-Батьківщина) заявив, що опозиція підтримає документ, і закликав депутатів більшості "не затуляти сонце кримським татарам". А народний депутат Ярослав Сухий (Партія регіонів) наголосив, що особисто проголосує "за", і від імені своєї фракції миролюбно порадив автору законопроекту доопрацювати його з урахуванням позиції Міністерства фінансів.

Однак ситуація в залі кардинально змінилася після того, як слово взяв лідер фракції Компартії Петро Симоненко, який заявив, що депортація проводилася "для порятунку кримськотатарського народу". "Для оборони Криму було сформовано дві дивізії - а це понад 20 тисяч осіб, - що складаються з представників кримськотатарського народу. В один день вони перейшли на бік Гітлера", - різко заявив він, додавши, що кримські татари охороняли концтабори в Криму.
За словами Симоненка, "для того, щоб розділити винних і невинних", радянський уряд прийняв рішення вивезти представників кримськотатарського народу з Криму. "Чому? Тому що їх злодіяння обов’язково привели б до громадянської війни!" - резюмував він під обурені вигуки і свист опозиціонерів.

"Ми бачимо, що НКВС не змінив свою позицію, хоча пройшли десятиліття", - прокоментував виступ Симоненка В’ячеслав Кириленко (НУ-НС). Він наголосив, що протягом 1944-1946 років в Середню Азію було депортовано в тому числі і десятки тисяч кримських татар, які воювали у складі Червоної армії: "За що? За те, що вони були кримськими татарами!"

"Шановні комуністи, в кримському рескомі вашої партії є ціла група кримських татар, вони є в Партії регіонів, в Батьківщині - навіщо на весь народ вішати ярлики? Іншої батьківщини, крім України, у кримських татар немає!", - у свою чергу обурювався народний депутат Геннадій Москаль (НУ-НС).

Спікер поставив питання на голосування - прийняття документа підтримали лише 177 депутатів (при необхідних 226), що представляють фракції БЮТ-Батьківщина, НУ-НС, а також Народної партії.

Завтра, 18 травня, в Криму відбудуться жалобні заходи, присвячені 68-ій річниці депортації з Криму кримських татар.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Назад в СРСР»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Відберіть у народу все, і все він може повернути, але відберіть мову, і він ніколи її більше не створить... Нову батьківщину може створити народ, але мову - ніколи; вмерла мова в устах народу - вмер і народ...”
Костянтин Ушинський

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.