Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Позашлюбне потомство самок має набагато менший репродуктивний успіх у порівнянні із «законними» дітьми

У світі науки 6467 переглядів

Опубліковано - 23.05.2012 20:43 | Всі новини | Версія для друку

Потомство, що народжене від «позашлюбних зв’язків» самки співочого горобця, має в майбутньому менший репродуктивний успіх, ніж пташенята, що з’явилися в «законному шлюбі»
Потомство, що народжене від «позашлюбних зв’язків» самки співочого горобця, має в майбутньому менший репродуктивний успіх, ніж пташенята, що з’явилися в «законному шлюбі»
Спостереження за моногамним співочим горобцем, самки якого часом відволікаються на сторонніх кавалерів, показали, що потомство, яке народжене від «позашлюбних зв’язків», має в майбутньому менший репродуктивний успіх, ніж пташенята, що з’явилися в «законному шлюбі».

Багато птахів об’єднуються в моногамні пари: на сезон, на кілька років, на все життя. Але при цьому самки і самці таких моногамних видів часто «ходять наліво», і в підсумку в виводку з’являються пташенята від кількох батьків, а не тільки від «основного», який допомагав будувати гніздо і якому тепер треба вигодовувати своїх і чужих. Чому моногамні види час від часу спокушаються полігамією - один з найбільш важких питань еволюційної біології.

Для самців таку поведінку пояснити легко: яким би моногамним ти не був, головне завдання - якомога густіше «наслідити» своїми генами в наступному поколінні. Але яку мету переслідують самки? Скільки б самців вони не перебрали, висидіти і вигодувати більше певної кількості пташенят за сезон вони просто не в змозі. Існує гіпотеза, яка начебто пояснює полігамну поведінку моногамних самок: вони шукають самців з найбільш «вдалими» генами, і «позашлюбні зв’язки» їм у цьому допомагають, - хоч яке-небудь з пташенят та й виявиться з найкращим генотипом.

Проте дослідження зоологів з Чиказького університету (США) цю гіпотезу спростовують. У статті, опублікованій в журналі American Naturalist, вони повідомляють про результати майже двадцятирічних спостережень за популяцією американського співочого горобця, які велися в Британській Колумбії (Канада).

Щороку орнітологи брали кров майже у всіх щойнонароджених пташенят. ДНК-аналіз показав, що 28% пташенят з’явилися на світ не від того самця, з яким самка вступила в «законний шлюб». І більше третини виводків складалися з пташенят від різних татусів. Але коли зоологи спробували простежити репродуктивний успіх тих, хто з’явився «поза шлюбом», виявилося, що такі птахи приносять на 40% менше потомства. Більш того, у них народжувалося на 30% менше «онуків», ніж у тих, хто походить від моногамного зв’язку.

Тобто позашлюбне потомство самок має куди менший репродуктивний успіх у порівнянні із «законними» дітьми. Якщо самки дійсно шукають таким чином генетично кращих самців, то треба визнати, що обраний ними спосіб відрізняється крайньою неефективністю. Чи їм просто фатально не щастить?

Отримані результати викликали у дослідників сильне замішання - тепер їм доведеться заново шукати гіпотези, що пояснюють випадки полігамії у моногамних видів.

Підготовлено за матеріалами Phys.Org.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Уряди, в яких висловлюються протилежні міркування, придатні, доки царює мир”
Наполеон

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.