Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вчені визначили початок тектонічної активності земної кори

У світі науки 5647 переглядів

Опубліковано - 1.06.2012 13:52 | Всі новини | Версія для друку

Вчені визначили початок тектонічної активності земної кори
Вчені визначили початок тектонічної активності земної кори
Геологи провели ізотопний аналіз найстаріших кристалів циркону із Гренландії та встановили передбачуваний час початку тектонічної активності літосферних плит.

За словами вчених, рух земної кори стартував 3,2 мільярда років тому. Робота опублікована у журналі Nature, її короткий зміст наведено на сайті Університету західної Австралії.

Вчені аналізували кристали циркону (силікату цирконію ZrSiO4), відібрані у декількох точках західної Гренландії. Вік кристалів становив від 2,85 до 3,9 мільярдів років. Аналіз вмісту у них ізотопів кисню та гафнію показав, що гренландська тектонічна плита проходила у своїй еволюції дві великі стадії - 3,9 та 3,2 мільярда років тому.

Між двома цими періодами у геологічній історії Землі сталося перемикання з давнього типу еволюції до такого, який ми спостерігаємо зараз. Саме тоді, за словами вчених, виник сучасний тектонічний режим з утворенням молодої кори в серединно-океанічних хребтах, зонами "піднирювання" (субдукції) під континентальні плити та іншими широко відомими явищами.

Кристали циркону - одні з найдавніших мінералів на Землі. Вони утворюються під час охолодження магми, а аналіз їх ізотопного складу є важливим інструментом під час вивчення історії планети. Нещодавно завдяки аналізу кристалів циркону, зібраних у районі Східно-Тихоокеанського підняття, вчені знизили оцінку швидкості утворення тектонічних плит.

Нагадаємо, що у травні нинішнього року європейські та новозеландські геологи виявили поблизу тихоокеанських островів Тонга підводний вулкан із вкрай неспокійним характером - його висота змінюється на десятки сантиметрів за кілька тижнів.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шумерський тип культури надзвичайно споріднений з неолітичними пам`ятками Південної Русі...”
Рене Генон

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.