Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


«Сонячний літак» успішно завершив свій перший міжконтинентальний переліт

Технології 8831 перегляд

Опубліковано - 7.06.2012 03:28 | Всі новини | Версія для друку

«Сонячний літак» успішно завершив свій перший міжконтинентальний переліт
«Сонячний літак» успішно завершив свій перший міжконтинентальний переліт
Літак «Сонячний імпульс» (Solar Impulse), який минулого місяця вирушив у свій перший трансконтинентальний переліт без краплі палива, без проблем прибув 5 червня ввечері з аеропорту Мадрида в міжнародний аеропорт «Рабат-Сале» столиці Марокко.

Посадив "сонцеліт" на злітну смугу о 23.30 за місцевим часом співзасновник і натхненник проекту, психіатр і аеронавт Бернар Піккар.

Політ і посадка транслювалися на інтернет-сайті проекту, який реалізує Федеральний політехнічний інститут Лозанни (Швейцарія) за підтримки приватних компаній і Європейського космічного агентства.

На унікальний літальний апарат чекали в Марокко весь день. Мадрид "Сонячний імпульс" залишив у вівторок, 5 червня, на світанку (5.23 за місцевим часом). Назагал переліт з Центральної Європи в Африку, без урахування часу перебування на землі, забрав у "сонцельота" близько 36 годин.

Піккару влаштували дуже теплий прийом під покровом африканської ночі. Пілота зустрічала його дружина Мішель, представницька група офіційних осіб, з-поміж них співробітники Марокканського агентства сонячної енергії (МАСЕ), іноземні та місцеві журналісти.

54-річний аеронавт, який мав стомлений, але дуже задоволений вигляд, вийшовши з кабіни "Сонячного імпульсу", радісно вигукнув: "Вітаю, Марокко! Дякую за прийом!"

Він відразу ж поділився враженнями від вдало завершеного польоту. "Марокканці дуже добре підготували цей переліт, я захоплений ними і дякую їм", - сказав, не приховуючи своїх емоцій, відомий на весь світ швейцарський шукач пригод.

"Це історична подія", - підкреслив зі свого боку голова МАСЕ Мустафа Баккурі, чиє відомство займається масштабним проектом з будівництва в низці регіонів Марокко великих сонячних батарей, покликаних трохи знизити залежність країни від вуглеводневих джерел енергії.

У свій перший трансконтинентальний політ протяжністю 2,5 тис км "сонцеліт" відправився 24 травня з місця свого основного базування - військового аеродрому швейцарського міста Пайєрн.

Провівши в повітрі майже 17 годин і подолавши за цей час відстань 1,2 тис км, він приземлився в аеропорту "Мадрид-Барахас". На першому відрізку шляху Пайєрн - Мадрид машиною кермував другий співзасновник проекту, інженер і льотчик Андре Боршберг.



Літак вагою 1,6 тонни, потужністю всього 40 кінських сил, з розмахом крил, як у аеробуса А340 (63,4 м) і вартістю 80 млн євро мав продовжити політ і приземлитися в Рабаті ще минулого тижня. Однак виліт відклали через несприятливі погодні умови, до яких надто чутливий цей моноплан, що рухається з середньою швидкістю 50 км на годину за допомогою чотирьох електродвигунів, які працюють від 12 тисяч спеціальних фотоелементів.

У 2014 році учасники проекту "Сонячний імпульс" сподіваються облетіти Землю без краплі палива в кілька етапів і довести, що альтернатива непоновлюваним джерелам енергії є. Для цього готується новий літак, який прийде на зміну нинішньому "сонцельоту".

В цілому схожий на нинішній, він буде більш досконалим з технологічного погляду, а також з поліпшеним кокпітом для єдиного пілота, що важливо для довгих перельотів через океан, які можуть тривати від трьох до п’яти днів.

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Технології»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Чудо не суперечить законам природи - воно суперечить нашим уявленням про неї ”
Блаженний Августин

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.