Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Відкриття Євро-2012: Янукович – у ложі для VIPів, на вулиці – протести

Світ навколо нас 8014 переглядів

Опубліковано - 9.06.2012 16:32 | Всі новини | Версія для друку

 Відкриття Євро-2012: Янукович – у ложі для VIPів, на вулиці – протести
Відкриття Євро-2012: Янукович – у ложі для VIPів, на вулиці – протести
У столиці Польщі урочисто відкрили європейський футбольний чемпіонат Євро-2012. Свято футболу розпочалося у Варшаві матчем «Польща-Греція», що завершився внічию (1:1).

За перебігом матчу спостерігали Президенти Польщі та України. Перед матчем Броніслав Коморовський та Віктор Янукович зустрілися в президентському палаці віч-на-віч. Не всі у Варшаві чекали Віктора Януковича з відкритими обіймами.

Столиця Польщі потопає в різномовному гомоні, всюди різнобарвні гурти вболівальників, кожен зі своєю національною символікою. Вирізняються натовпи греків, які приїхали підтримати свою збірну, яка у п’ятницю увечері зустрілася в поєдинку на Національному стадіоні у Варшаві зі збірною Польщі.

Головний господар футбольного свята глава польської держави Броніслав Комровський, як і обіцяв, дружньо прийняв у Варшаві свого українського колегу – Віктора Януковича. Два Президенти разом переглянули матч-відкриття чемпіонату у ложі для VIP-персон.

Життя підтвердило правильність нашої позиції щодо України – Коморовський

Перед зустріччю із українським Президентом Коморовський вкотре зазначив, що не поділяє позиції тих західноєвропейських політиків, які вирішили бойкотувати Євро-2012 в Україні. В інтерв’ю Польському публічному телебаченню Коморовський говорив, що життя підтвердило правильність його заклику до політиків Заходу не бойкотувати українську частину чемпіонату.

«Не можна бойкотувати країну, – наголосив Коморовський, – якщо навіть вона має очевидні внутрішні проблеми, але ж ця країна має немалі успіхи, зокрема у процесі демократизації та євроінтеграції. Такій країні потрібно допомагати, а спортивні події такого рівня використовувати як додаткове заохочення для неї. А ми у Польщі повинні пам’ятати, що це Україна поділилася з нами Євро, запрошуючи до його співорганізації».

Євро в Україні – бенкет під час чуми?

Утім, не всі у Варшаві раділи приїздові Віктора Януковича. Група українців, які працюють і навчаються в Польщі, організувала акцію протесту під гаслом «Євро в Україні – бенкет під час чуми». Кілька десятків мітингувальників роздавали у центрі Варшави листівки із закликом до європейців бойкотувати режим Януковича, а натомість підтримати українське громадянське суспільство.

Після закінчення протестної акції, один із її огранізаторів, письменник Андрій Любка поділився своїми думками з Радіо Свобода. «Я вважаю, що ми досягли своєї мети, тому що наша акція була інформаційною, ми поспілкувалися з представниками дуже багатьох країн, дали дуже багато інтерв’ю і ця інформація піде далі. Те, що українці, зокрема молоді українці, висловлюються проти згортання свободи слова, проти переслідування опозиціонерів – дуже важливо. Це показує, що українці можуть і об’єднатися, і щось зробити, і не бояться. Україна для них важлива, вона їм болить», – сказав Любка.

До протестної акції українців приєднувалися поляки. Один із них, викладач католицького університету Адам Бартосевич розповів, чому він підтримав українських мітингувальників.

«Це шанс – такий як кілька років тому, під час Помаранчевої революції – показати, що між нами більше того, що об’єднує, аніж роз’єднує. Нас єднає прагнення, щоб Україна була демократичною державою, щоб її громадяни могли вільно розвиватися і їх не обмежували такі люди, як Янукович», – зазначив Адам Бартосевич.

Українські несподіванки першого дня

Як розповіли організатори варшавської протестної акції, під час її проведення трапилося кілька цікавих епізодів із «українськими акцентами». Зокрема, мітингувальникам приязно сигналили водії варшавських міських автобусів, як виявилося – громадяни України. А біля пам’ятника Адамові Міцкевичу учасники акції зустріли делегацію з України, серед членів якої був український публіцист В’ячеслав Піховшек. За словами Любки, Піховшек був дуже засмучений і незадоволений. «Коли він нас запитав, чого ми хочемо, – каже Любка, – ми відповіли, що хочемо Україну без Януковича і без Піховшека».

У перший день чемпіонату в польській столиці не обійшлося без несподіванок. Дві учасниці української організації FEMEN зняли футболки біля Національного стадіону й почали вигукувати образливі гасла, спрямовані проти Євро-2012. Їхній протест тривав недовго – дівчат затримала поліція.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Рабом є лише той, кого НЕ печуть кайдани”
Павло ШТЕПА

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.