Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Старші чоловіки передають дітям та онукам більш інформативні ДНК

У світі науки 6711 переглядів

Опубліковано - 14.06.2012 01:44 | Всі новини | Версія для друку

Теломери хромосом на різних етапах клітинного циклу; ДНК хромосом пофарбована синім, теломери - червоним
Теломери хромосом на різних етапах клітинного циклу; ДНК хромосом пофарбована синім, теломери - червоним
Чоловікам, можливо, слід заводити дітей якомога пізніше: чим старше батько, тим довша теломерна ділянки в хромосомах його сперматозоїдів, і такі подовжені теломери передаються його дітям і онукам.

І народна мудрість, і медична наука сходяться на тому, що заводити дітей потрібно до певного віку: з часом в статевих клітинах, як чоловічих, так і жіночих, накопичуються мутації, які можуть в прямому сенсі дістатися у спадок дитині. Відомо, наприклад, що пізніше батьківство загрожує розвитком у дітей аутизму, шизофренії, деяких видів раку - і всі ці захворювання не те щоб неминучі, але їх ймовірність зростає тим сильніше, чим пізніше чоловік вирішив стати батьком.

Однак результати, отримані вченими з Північно-Західного університету (США), входять у суперечність з такою точкою зору. Дослідники опублікували в журналі PNAS статтю, в якій стверджують, що діти від батьків «у віці» успадковують довші теломери, - а отже повинні відрізнятися кращим здоров’ям, повідомляє Компьюлєнта.

Теломери, кінцеві ділянки хромосом, коротшають з кожним поділом клітини, «відраховуючи» час життя. Але в чоловічих статевих клітинах на повну потужність працює запобіжний механізм, який не тільки зберігає, а ще й подовжує теломери! Ось і виходить, що чим старше чоловік, тим більший заряд безсмертя несуть його сперматозоїди, тим довші теломери у сперматозоїдної хромосоми.

Вчені аналізували генотип в багатодітних філіппінських сім’ях; всього в дослідженні брали участь більше 2 тис. чоловік. Порівнювалися вік дорослих чоловіків з теломерними ділянками хромосом їхніх дітей і онуків. І сини, і дочки успадковували подовжені теломери від літніх батьків, але такі ж хромосоми передавалися і в наступне покоління. Причому, в онуків спадкування проходило по батьківській лінії, - тобто, донька літнього батька не могла передати своїм дітям подовжені теломери.

З цього можна зробити висновок про те, що онуки, отримавши від діда хромосоми з додатковим захистом, будуть менше хворіти і довше жити, але поки це залишається умоглядними міркуваннями: вчені не аналізували, чи є зв’язок між довжиною успадкованих теломер і станом здоров’я в поколіннях чоловіків.

Теломера (від грец. télos — «кінець» и méros — «частина») — регіон ДНК, що складається із великого числа повторів та розташований на кінці лінійної хромосоми. Основна роль теломер — буфер ДНК.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шумерський тип культури надзвичайно споріднений з неолітичними пам`ятками Південної Русі...”
Рене Генон

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.