Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Угорські генетики пропонують тести на «расову чистоту»

У світі науки 6459 переглядів

Опубліковано - 14.06.2012 04:14 | Всі новини | Версія для друку

Партія «Jobbik» очолює націоналістичний рух в Угорщині. (Фото T. Kovacs, MTI / AP.)
Партія «Jobbik» очолює націоналістичний рух в Угорщині. (Фото T. Kovacs, MTI / AP.)
Угорщина обговорює сплеск націоналістичних і антисемітських настроїв останнього часу, в тому числі напад на головного рабина, який мав місце 5 червня. У центрі скандалу - вчені, які зайнялися питанням расової чистоти.

Рада з медичних досліджень, що консультує уряд з питань охорони здоров’я, попросила розслідувати діяльність компанії, яка займається аналізом ДНК і недавно видала сертифікат одному з членів парламенту, який посвідчує, що той не має циганського й єврейського коріння.

Політик входить до складу вкрай правої партії «За кращу Угорщину» («Jobbik»), яка отримала 17% голосів на загальних виборах у квітні 2010 року. Документ він запросив у фірми Nagy Gén Diagnostic and Research, яка орендує приміщення в престижному Університеті Лоранда Етвеша в Будапешті. Папірець видали у вересні 2010 року - за кілька тижнів до виборів на місцевому рівні.

Сертифікат (з відцензурованих ім’ям депутата) в травні з’явився в Інтернеті і потрапив на сторінки угорських ЗМІ. Один із фінансових партнерів Nagy Gén Тібор Бенедек - триразовий олімпійський чемпіон по водному полу, що походить із відомої єврейської сім’ї, - відразу ж покинув компанію.

Рада відзначає, що видача подібних сертифікатів - справа етично неприйнятна і нелегальна. «Закон про генетику», що прийнятий в країні в 2008 році, дозволяє тестування тільки в медичних цілях.

Правозахисники відзначають, що в останні роки кількість злочинів на етнічному ґрунті проти циган і євреїв в Угорщині суттєво зросла. Політики, які використовують генетичні тести для доказу власної «расової частоти», тільки розпалюють ненависть.

Співробітники Nagy Gén дослідили 18 позицій в геномі депутата і не виявили в них варіантів, характерних для циган і євреїв. Сертифікат підкреслює: «З питань інтерпретації результатів тесту і досліджень генеалогічного древа зв’яжіться з нами в будь-який зручний час».

У зв’язку зі скандалом на сайті компанії з’явилася заява, в якій стверджується, що фірма відкидає всі форми дискримінації і не несе відповідальності за те, як клієнт розпоряджається результатами тесту. При цьому Nagy Gén не бачить нічого неетичного в тому, що виконує подібні дослідження.

Що стосується науки, то, за словами фахівців, вона тут відсутня. Іштван Рашко, директор Інституту генетики Академії наук Угорщини, підкреслює, що неможливо вивести етнічне походження людини з генетичних варіацій в декількох місцях геному (в той же час професор Гарвардського університету Анатолій Кльосов у своїх працях стверджує протилежне - прим.«Аратти»).

Будапештський університет теж відхрестився від компанії. За словами прес-секретаря, термін договору оренди завершився і співробітники вузу не мали контактів з фірмою, повідомляє Комп`юлєнта.
Той самий сертифікат
Той самий сертифікат

До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо знаєш себе і супротивника, то завжди виграватимеш. Якщо знаєш себе, але не знаєш супротивника - один раз переможеш, всі інші - програєш. Якщо не знаєш ні себе, ні його - завжди програватимеш”
Цзу Дзинь

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.